Quan el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va convocar eleccions en aplicació de l'article 155 no va tenir en compte que això podria tenir efectes negatius en l'economia catalana. La companyia automobilística Seat produirà gairebé mil cotxes menys el 2017 com a conseqüència de l'impacte que té celebrar els comicis en una jornada laborable, que obligaran a la planta de Martorell (Baix Llobregat) a paralitzar la producció durant vuit hores. La direcció i els sindicats de Seat, la major fàbrica de vehicles d'Espanya i el centre productiu amb més treballadors de Catalunya, han acordat retallar en quatre hores els torns de matí i tarda del pròxim 21 per facilitar l'exercici del dret a vot dels empleats. Tot en unes eleccions que per elles mateixes ja tindran un cost de 230 milions d'euros més que el que seria habitual.

El president del comitè d'empresa de Seat, Matías Carnero, ha explicat a Efe que les vuit hores en les quals es deixarà de fabricar vehicles es traduirà en una reducció de la producció de "gairebé mil cotxes", ja que les hores no treballades no es poden recuperar per llei. De la seva banda, l'empresa automobilística ha relativitzat aquesta xifra de gairebé 1.000 cotxes menys que dóna el comitè i s'ha mostrat convençuda de què la producció final no es ressentirà perquè s'ha planificat perquè així sigui.

L'ordre dictada pel Ministeri d'Ocupació per organitzar la jornada electoral, i publicada pel BOE i el DOGC, assenyala que les empreses han de concedir als treballadors que siguin electors un permís de com a màxim quatre hores dins de la jornada laboral que els correspongui perquè puguin exercir el seu dret al vot. El permís té caràcter de "no recuperable" i es retribueix amb el sou que correspondria a la persona treballadora si hagués prestat els seus serveis normalment, assegura l'ordre.