La secretària general del Partit Popular i exministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, presentarà candidatura a liderar la formació i renunciarà a la secretaria nacional del partit un cop sigui nomenada candidata. Cospedal ha argumentat que deixarà el càrrec per "garantir la imparcialitat del procés electoral i la igualtat entre tots els candidats", ara bé, la secretaria general també ha confirmat que no deixarà la presidència del PP a Castella-La Manxa, perquè és compatible amb el procés electoral. 

Cospedal ho ha anunciat des de Toledo, a la Junta Directiva de Castella-la Manxa, cap a les 11.37 h. La seva enemiga política dins de la formació, Soraya Sáenz de Santamaría, se li havia avançat en comunicar-ho a través d'una piulada a les 10 h. Cospedal ha promès "fer la batalla amb totes les energies" per "liderar i servir" el partit, en considerar que tenia "l'experiència" adquirida en la seva trajectòria "professional i personal". 

"Volia que la decisió estigués fora de qualsevol pretensió personalista. Ho he consultat amb molts companys i amics", ha dit la precandidata.

Això passa després que el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, el preferit pels votants del PP segons alguns sondejos, renunciés a presentar batalla al congrés dels dies 20 i 21 de juliol, tot apel·lant al compromís que hauria adquirit amb la ciutadania gallega, que li va reeditar la majoria absoluta el 2016, en les eleccions autonòmiques –únic president del PP que manté aquest mèrit. "No puc fallar als gallecs perquè seria fallar-me a mi mateix. Soc president de la Xunta perquè una majoria de ciutadans  ho ha decidit aixía les urnes", va dir en diverses ocasions.

Cospedal (Madrid, 1965) també és advocada de l'Estat i ha estat la principal mà dreta de Rajoy al capdavant del partit al llarg dels durs anys de la polèmica per l'acomiadament en "diferit" de Bárcenas, els discos durs, el 15-M o el judici de la trama Gürtel. Encarregada de passar llista a les files del partit i fer la feina bruta com ara la d'acomiadar l'expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes, Cospedal ha demostrat la seva vàlua política al capdavant del Ministeri de Defensa, quan en menys d'una setmana va demanar disculpes a les víctimes per l'accident del Iak-42

Tanmateix, la seva projecció pública ha estat menor que la de l'exvicepresidenta Sáenz de Santamaría, de les quals sovint s'ha dit que existeix una profunda rivalitat. Totes dues van protagonitzar la darrera imatge del 2 de maig, en què no es van gairebé dirigir la mirada. Per aquest mateix motiu, s'especula que Cospedal podria invertir esforços a torpedinar la possibilitat que l'exvicepresidenta es faci amb el poder.

En contra de Santamaría hi juguen arxienemics com l'exministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, i els rumors apunten al fet que ella hauria estat l'artífex que deixés de ser ministre. Margallo mateix va assegurar fa uns dies que faria "tot el que fos possible" perquè ella no arribés a portaveu del grup parlamentari.

De fet, el polític valencià és un dels qui es presenta a aquesta contesa, juntament amb el diputat i vicesecretari del PP, Pablo Casado, el diputat José Ramón García Hernández i l'expresident de Noves Generacions del País Valencià, José Luis Bayo.