L'exsecretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro, es deslliuraran d'anar a judici pel cas Kitchen després que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón hagi donat per conclosa la investigació sobre aquest suposat operatiu orquestrat pel PP i el ministeri de l'Interior per impedir que l'extresorer del partit, Luis Bárcenas, difongués informació que perjudicaria alts càrrecs d'aquesta formació política.

Així ho avança aquest dijous El Confidencial que, esmentant fonts jurídiques coneixedores del cas, apunta que García-Castellón acordarà el sobreseïment per a Cospedal i López del Hierro, que no serien jutjats malgrat que el 2 de juny es va acordar imputar-los per delictes de suborn, malversació i tràfic d'influències. A més, també es lliuraria de prestar declaració en el judici l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy.

Fernández Díaz, al banc dels acusats

Ara el cas Kitchen, peça número 7 del cas Villarejo, passarà a la Sala Penal de l'Audiència Nacional on sí que es preveu que s'assegui al banc dels acusats l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, sobre el qual pesa l'acusació d'estar darrere de l'espionatge il·lícit a Luis Bárcenas.

A més, a Fernández Díaz l'acompanyarà al banc dels acusats qui va ser la seva mà dreta, l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez, amb qui l'exministre va mantenir un dur enfrontament al llarg de tota la instrucció, inclòs un acarament per contraposar les seves versions. Segons el mitjà citat, els dos arribaran a judici com a acusats.

Referent a Cospedal i el seu marit i sempre segons El Confidencial, García-Castellón considera que no s'han recopilat prous indicis sobre la seva implicació en l'operació Kitchen, una decisió que ara poden recórrer les parts.

Inicialment, el 2 de juny el magistrat va considerar procedent acordar la imputació, "una vegada s'han realitzat les declaracions necessàries per avançar en l'esclariment dels fets i estudiat la documentació rebuda". En aquell moment García-Castellón inferia la participació de l'exsecretària general del PP i el seu marit en l'operatiu parapolicial, extrem que ara ha descartat. De fet, el 29 de juny, Cospedal va desvincular el PP i a ella mateixa de l'espionatge a l'extresorer de la formació: va reconèixer els seus contactes amb el comissari Villarejo en els anys investigats, però va assegurar que s'havia reunit amb ell perquè estava preocupada per les suposades operacions que patia el seu partit. També va explicar que va ser el seu marit que l'hi va presentar i, un dia després, aquest va incidir que es van veure amb ell perquè suposadament tenia informació sobre membres del PP.

 

Imatge principal: L'exministra i exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal / Efe