La llavors secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, va encarregar al comissari José Manuel Villarejo investigar el seu company del PP Javier Arenas. Segons ha publicat el digital Moncloa.com, la feina l'hi va encomanar el seu marit Ignacio López del Hierro el 21 de setembre de 2009, dos mesos després de la trobada secreta dels tres a la seu central del PP al carrer Génova de Madrid.

 

L'encàrrec va consistir a investigar el pas d'Arenas per la Fundació d'Estudis Europeus –creada pel PP el 1994, que es nodria de les donacions dels eurodiputats del PP i que va acabar fagocitada per FAES- apareixia en els primers compassos de la investigació judicial de Gürtel.

Relacions d'Arenas amb Bárcenas

L'esmentat mitjà recorda que Arenas havia ocupat la presidència de la Fundació d'Estudis Europeus abans de cedir-li el testimoni a Jaime Mayor Oreja. A mitjans de 2009 la vicepresidència d'aquesta entitat l'ocupava l'eurodiputat Gerardo Galeote mentre que el lloc de tresorer requeia en Luis Bárcenas.

Tant Galeote com Bárcenas eren amics d'Arenas i el cas Gürtel ja els afectava de ple, sobretot al segon. Per això Cospedal i el seu marit es van mostrar molt interessats en saber si a Arenas també el podia esquitxar Gürtel.