El denominat Grup Pròleg, format per noms com Joan Coscubiela, Raimon Obiols o Lluís Rabell, ha publicat aquest dimarts un manifest on demanen l'alliberament dels presos polítics catalans, actualment tancats a centres penitenciaris madrilenys a l'espera de judici. Creuen que la presó preventiva no és necessària i que "provoca moltíssims més problemes dels que soluciona".

Al text, argumenten que "és un clar obstacle per reconstruir espais de consens bàsic i restablir les bases del diàleg cívic a Catalunya". Reivindiquen el seu alliberament com un "tema prioritari", a més de demanar-ne l'acostament per una qüestió "humanitària".

Tot i això, els signants aposten per denunciar aquesta situació "sense deixar-se paralitzar per ella" per no incrementar "el perjudici polític i social" que ja provoca. A més, també recomanen que cap partit s'apropii de la reivindicació de la seva llibertat.

Recorden que la presó preventiva és una mesura cautelar excepcional que només s’ha d’acordar quan és imprescindible i, en cas contrari, és desproporcionada. Després de veure les declaracions judicials dels investigats, creuen que hi ha base suficient per "pronosticar que no hi ha risc de reiteració delictiva".

Demanen als jutges no abordar el cas com "una bombolla totalment aïllada de la realitat" sinó tenir en compte que és un cas amb "grans conseqüències polítiques". També fan referència al principi de favor libertatis, és a dir, "afavorir la llibertat si entra en conflicte amb altres interessos no prevalents".

La resta de signants del text són Jordi Amat, Marga Arboix, Laia Bonet, Joan Botella, Victòria Camps, Jordi Font, Mercedes García-Aran, Gemma Lienas, Pilar Malla, Oriol Nel·lo, Joan Subirats, Marina Subirats i Josep Maria Vallès.