La Guàrdia Civil ha detingut dues persones i està escorcollant en aquests moments l'ajuntament de Lloret de Mar per presumptes adjudicacions irregulars de contractes vinculats a una empresa de la família Pujol.  Els detinguts són el secretari i l'interventor municipal actuals de l'Ajuntament de Lloret segons fonts judicials. Els agents preveuen varies detencions més i més escorcolls. De moment s'han fet quatre escorcolls a cases i oficines i s'han bloquejat els comptes bancaris i intervinguts béns de l'empresa investigada. És l'operació Tro.

La Fiscalia Anticorrupció investiga la contractació irregular a l'Ajuntament de Lloret de Mar d'empreses del Grup "GBI Serveis", grup empresarial que dirigeix Gustavo Buesa Ibáñez que és qui ha denunciat les presumptes il·legalitats. El cas el dirigeix el jutjat d'instrucció 2 de Blanes a partir d'una denuncia presentada a principis del mes de març d'aquest any. El jutge ha citat a declarar el secretari i l'interventor el proper dijous, 21 de juliol. Tots dos han quedat en llibertat aquest dimecres a la tarda quan s'han acabat els escorcolls. La Guàrdia Civil s'ha endut de l'Ajuntament diverses caixes amb documentació sobre adjudicacions i contractes que els anteriors equips de govern van signar amb l'empresa GBI Serveis, de l'empresari Gustavo Buesa. Els advocats del secretari i de l'interventor han dit que els expedients de contractació són impecables i que els contractes es van fer complint la legalitat.

S'investiguen diverses adjudicacions de concessió dels serveis de la recollida d'escombraries i neteges de platges, així com la gestió i obres del Centre de Tractament de Residus Municipal. Els contractes s'haurien fet diu la Fiscalia "en connivència amb autoritats i funcionaris de l'Ajuntament de Lloret de Mar".

Estan en joc els delictes de prevaricació, suborn, malversació del fons públics, frau, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i abusos en l'exercici de les seves funcions, i tràfic d'influències.

Els serveis de l’empresa inclouen la recollida d’escombraries, abocadors i la gestió de les deixalles, a més del manteniment de parcs i neteja de platges. El contracte es va adjudicar el 2011, tot coincidint amb l’últim any de mandat de l’exalcalde Xavier Crespo. Aleshores, ja va ser polèmic pel seu alt cost. Entre les adjudicacions, destaca un contracte de serveis per valor de 80 milions d’euros (8 milions anuals durant deu anys). Segons les investigacions, a més, l’empresa s’hauria apropiat de materials propietat del consistori, dels quals una part haurien estat transferits a terceres persones o utilitzats per a altres serveis aliens a l’adjudicació, inclús a l’estranger.

També investiga l’adjudicació a GBI Serveis, per part de l’Ajuntament, per fer el centre de tractament de residus per valor de 44 MEUR i que va pagar l’Agència Catalana de Residus. Es dóna la circumstància que quan es va posar en marxa aquesta infraestructura no hi havia prou brossa per tractar i es va ampliar el contracte amb els consells comarcals de la zona perquè s’hi aboquessin totes les deixalles i la planta pogués funcionar al 100% de la seva capacitat. El centre va entrar en funcionament el 2014 després d’estar un any parat.

La investigació es va iniciar després de tenir coneixement d’unes presumptes irregularitats a nivell de tota la demarcació i fins i tot arreu de Catalunya en adjudicacions de concessió de serveis relatius a la recollida de brossa, neteja de platges i carrers i que se sospita que podrien haver comportat “quantioses donacions a favor de determinades fundacions”. De fet, afegeixen, l’objectiu és aclarir si hi havia una trama d’adjudicacions milionàries aparentment preparades ‘ad hoc’ perquè GBI Serveis en pogués sortir directament beneficiada. 

La Guàrdia Civil vincula l’operació amb el cas ‘Clotilde’ 

La Guàrdia Civil vinculen l'operació Tro amb el cas Clotilde, desenvolupada el 25 de gener del 2013 pel qual va ser condemnat l’exalcalde Xavier Crespo. Aquests contractes s’haurien formalitzat en la seva etapa com a alcalde del municipi i no tindrien cap relació amb l’actual equip de govern a Lloret de Mar. 

El d'avui és el segon escorcoll en els últims tres anys que hi ha a Lloret de Mar. El primer va ser el gener del 2013 quan la Guàrdia Civil va irrompre al consistori buscant connexions entre l'ex alcalde de Lloret Xavier Crespo i la màfia Russa. I les van trobar.

Els Petrov afincats a Lloret des del 2001 van arribar a blanquejar 56 milions d'euros del crim organtizat. Van invertir en equipaments del municipi, van pagar regals i viatges a l'ex alcalde. Les irregularitats comencen el 2006 i es destapen quan Crespo és diputat per CIU al Parlament de Catalunya.

El cas Clotilde va treure a la llum el condonament d'impostos de l'Ajuntament a Petrov, 133.000 euros i la concessió de la llicència a dit per construir un centre comercial. L'adjudicació es fa a canvi d'un patrocini a l'equip de futbol, regals i viatges per Xavier Crespo que va acabar jutjat i condemant pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a 9 anys i mig d'inhabilitació i a 450.000 euros de multa.

La tranquilitat de l'alcalde

L'alcalde del poble, Jaume Dulsat, ha assegurat a El Món a RAC1 que "estic absolutament tranquil" perquè "es fan les coses com cal" i s'ha lamentat d'aquesta operació perquè, al seu parer, "hi ha molta figuració en tot això".

Dulsat ha explicat que han arribat abans algunes càmeres a l'Ajuntament que els agents de la Guàrdia Civil i ha posat de manifest a El Matí de Catalunya Ràdio que segurament "anaven coordinats amb algun mitjà", al mateix temps que s'ha lamentat que si parla amb les ràdios és "perquè em posin al dia de la investigació" perquè "m'assabento d'aquestes coses pels mitjans".

L'alcalde de Lloret també ha posat de manifest que, si se suposa que busquen algun contracte del 2011, "Xavier Crespo era l'alcalde" i que, a més, l'expedient no està al consistori perquè és de fa cinc anys i està a l'arxiu, en un altre edifici.