Correus mobilitzarà aquest diumenge 2.648 treballadors i 1.717 vehicles de la seva flota per dur a terme el lliurament dels vots per correu dels ciutadans catalans aquestes eleccions del 14-F al Parlament. En total, hi ha a les 9.139 meses electorals distribuïdes en 2.763 locals de 947 municipis. Els vots que estaven sota custòdia de Correus s'han lliurat en obrir els locals electorals, mentre que els que es rebin en el transcurs de la jornada d'avui es faran arribar al llarg del dia per a fer l'escrutini

El procés del vot per correu

Els vots per correu es recompten avui mateix amb la resta de vots. Avui treballadors de Correus van presencialment al col·legi i l'entreguen a la mesa electoral que correspon a cada sobre. Els membres de la mesa verifiquen que la persona d'aquell vot hagi demanat el vot per correu i que sigui el cens i, un cop tothom ha votat presencialment, els introdueixen a les urnes. Tots aquests tràmits es fan davant de funcionaris, membres de les meses i interventors dels partits, el que assegura que no hi ha irregularitats. Un cop s'ha fet això, es procedeix al recompte de les urnes, on hi ha tots els vots.

Voto electronico correos Correus elecciones 14-F colegio electoral - Sergi Alcàzar

Imatge: Sergi Alcázar

També cal recordar que un cop feta la sol·licitud del vot per correu a l’Oficina del Cens Electoral, ja no es pot votar de forma presencial a la mesa el dia de les eleccions.

Voto electronico correos Correus elecciones 14-F colegio electoral - Sergi Alcàzar

Imatge: Sergi Alcázar

Aquesta modalitat de vot permetrà reduir la presencialitat als col·legis electorals el 14-F i farà possible exercir el dret a vot sense sortir de casa. La xifra rècord de 284.706 sol·licituds representa més d’un 350% més que a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, al 2017, quan se’n van acceptar 78.876. 

En la primera compareixença de la jornada, el consell d'Exteriors, Bernat Solé, ha recordat que el recompte serà diferent per les mesures de seguretat que s'hauran de prendre i perquè el vot per correu farà més lent el recompte i el resultat final s'endarrerirà. Tot i això, ha destecat el bon funcionament d'aquesta modelitat aquest 14-F.

El tercer sobre

D'altra banda, Correus ha explicat que un altre equip de treballadors s'encarregarà a més de recollir el denominat "tercer sobre" de les meses electorals de tots els col·legis de Catalunya amb el resultat final de l'escrutini.

Imatge principal: Un funcionari de Correus porta vots a una mesa / Sergi Alcázar