Els crítics de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han decidit suspendre la recollida de signatures per intentar forçar unes eleccions al Secretariat Nacional, que van engegar el mes de febrer, després de la dimissió de Jordi Pesarrodona com a vicepresident i 13 membres més. A través d'un comunicat, el Col·lectiu Indesinenter—com s'anomena el sector crític de l'ANC— han denunciat la negativa per part dels càrrecs orgànics de l'assemblea de facilitar-los els mitjans necessaris per poder contactar amb els membres de l'entitat. Informació que segons apunten han d’estar a l'abast de tots els socis. 

Irregularitats i errors en l'Assemblea General Ordinària

Els crítics també argumenten la baixa participació en la darrera Assemblea General Ordinària (AGO), on es va aprovar el nou full de ruta. Per poder forçar una assemblea extraordinària per convocar eleccions a l'òrgan executiu de l'ANC es necessita una participació del 5% dels socis. Tanmateix, denuncien "irregularitats i errors" que consideren que es van produir en l'última AGO. I, per aquest motiu, han presentat un recurs. "Fins ara no hem rebut cap resposta ni justificació", ha argumentat. A més, es queixen per la "deficient" manera de gestionar la majoria d'esmenes al full de ruta aprovat, la "dificultat" en la votació, i denuncien que hi havia missatges de l'organització per "induir els socials" a votar en contra de les esmenes a la totalitat. 

Segons expliquen en el comunicat, han deixat constància de la queixa a través d'un recurs que 20 membres entre secretaris i ex secretaris nacionals van presentar formalment el dia 24 de maig, a la Comissió Organitzadora, a la Mesa i als interventors de l’AGO. Sobre aquesta qüestió lamenta que no han rebut cap resposta ni justificació. 

Un nou rumb per l'ANC

Tot i que han deixat de recollir signatures, els crítics mantenen que l'Assemblea ha d'emprendre un "nou rumb" amb un "nou lideratge realment democràtica, assembleari i participatiu". Consideren que aquest canvi és necessari per fer una "anàlisi autocrítica del funcionament, l’organització i la situació actual interna i buscar-hi solucions". A més, insten a l'assemblea a tenir molt més en compte "les Assemblees de Base per rellançar la mobilització cap a la confrontació amb l’estat". Per tal d'aconseguir aquest objectiu, el sector crític proposa un "canvi de lideratge" donant veu als socis de l’Assemblea, d'acord amb els estatuts que estableixen els mecanismes per tirar endavant la proposta.

Amb tot, denuncien que malgrat les "reiterades peticions" per trobar-se amb els càrrecs orgànics del secretariat nacional i parlar sobre el procés, "se'ns han tancat totes les portes per arribar a un consens". Precisament, per totes les dificultats amb les quals s'han trobat han decidit desistir de demanar el suport per convocar Assemblea General Extraordinària. "Malgrat les dificultats expressades anteriorment seguirem treballant per una Assemblea Nacional Catalana democràtica, assembleària, transversal i mobilitzada", conclou.