El Ministeri de l'Interior haurà de condecorar amb la Creu de Plata de l'Orde del Mèrit de la Guàrdia Civil el coronel Manuel Sánchez Corbí, excap de la Unitat Central Operativa (UCO), conegut per la seva trajectòria en la lluita contra ETA i condemnat per tortures. Així ho ha determinat l'Audiència Nacional en una sentència, després que el coronel interposés un recurs reclamant aquest reconeixement. Sánchez Corbí, que ara es troba en excedència voluntària, va ser fulminat pel ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per "falta de confiança quan aquest va arribar al departament el 2018, mateix any que el coronel va fer unes polèmiques declaracions on admetia anar a buscar independentistes "porta a porta". 

Manuel Sánchez Corbí va exigir aquesta distinció de la Guàrdia Civil després que anys enrere escrivís, juntament amb altres alts comandaments, l'obra titulada Història d'un desafiament, cinc dècades de lluita sense caserna de la Guàrdia Civil contra ETA i el ministeri d'Interior concedís la Creu de Plata de l'Orde del Mèrit a alguns d'aquells que hi van participar. En concret, van ser reconeguts cinc agents i la coautora del llibre, però a Sánchez Corbí només li van atorgar una condecoració amb distintiu blanc. Ara, la magistrada Emilia Peraile Martínez ha anul·lat la resolució del ministeri que denegava el reconeixement a Sánchez Corbí i, en conseqüència, ha obligat el govern espanyol a distingir-lo. 

Què va dir Sánchez Corbí sobre la persecució d'independentistes?

El coronel, que va ser condemnat a quatre anys de presó per tortures i indultat pel govern de José María Aznar, va concedir una entrevista a Interviú el 2018 per parlar sobre una de les seves publicacions sobre la lluita contra ETA. Durant aquesta trobada, Sánchez Corbí va ser preguntat sobre l'independentisme català i una possible vinculació amb el terrorisme i va assegurar que el proper pas del moviment seria "tenir a punt còctels Molotov": "Crec que no són en el punt de fer aquest pas. Ara estem a la part dels 'escarnis', el següent punt són els còctels Molotov i després els explosius", va afirmar el 2018. Així mateix, va afegir que tots aquells que participaven en les protestes i que "van tirar pedres o cadires estan sent cridats per la justícia".

El coronel va continuar parlant sobre l'independentisme i va afirmar que "amb tots aquests vídeos que aquesta gent van penjar" (en referència als independentistes), ara anaven "porta a porta" preguntant i emportant-se a la gent. El membre de la Guàrdia Civil, fins i tot, va recrear un diàleg: "'Bon dia, vostè és el del vídeo en què tira pedres al guàrdia civil?'. 'Home, és que jo…'. 'No, no, vostè és el del vídeo que tira pedres al guàrdia —fa un cop a la taula—, vingui cap aquí".