Tenia 54 anys. Aquest dilluns un coronel de l'Estat Major de la Guàrdia Civil s'ha suïcidat al seu despatx de la Direcció General de l'institut armat, situada al carrer Guzmán Bueno (Madrid), segons han informat a Efe fonts d'associacions de guàrdies civils. Es tracta del coronel Miguel Ángel D.B., amb una trajectòria dilatada en el cos i contrastada experiència en llocs de comandament. Fa diversos anys que estava destinat a l'Estat Major de la Guàrdia Civil, el principal òrgan auxiliar de la Direcció Adjunta Operativa, del Comandament d'Operacions i del Comandament de Fronteres i Policia Marítima, en tot allò relacionat a l'exercici de les funcions de cada Comandament, a més de responsable de proporcionar els elements de judici necessari per fonamentar les seves decisions, traduir-les en ordres i vetllar pel seu compliment.

La notícia ha provocat una forta commoció en dependències de la Direcció General, fins al punt que associacions de guàrdies civils com l'AUGC han demanat que s'adoptin mesures urgents davant del drama "alarmant" i "ocult" del suïcidi en el cos amb una mort cada 26 dies. Segons la mateixa AUGC, la mitjana de suïcidis entre els agents de l'institut armat és superior a la de la societat i a la d'altres cossos policials. Llavors, fonts de l'associació han explicat a Efe que es tracta d'un problema sobre el qual el Ministeri de l'Interior ha d'adoptar mesures urgents com l'augment de psicòlegs o l'externalització del servei d'atenció psicològica, de manera que els facultatius no pertanyin a l'escala de comandament i els agents puguin comptar amb especialistes aliens al cos per tractar-se sense por.

TUIT AUGC

L'AUGC també reclama armers en totes les unitats i garanties que les baixes psicològiques no repercuteixin en la vida professional del guàrdia civil. Així, ha sol·licitat al govern espanyol que s'abordi el problema amb una comissió d'estudi multidisciplinari i que es posi en marxa un pla de prevenció de suïcidis per acabar amb aquesta xacra que l'any 2021 ha suposat que 17 agents s'hagin tret la vida. Al respecte, els especialistes remarquen a Efe que les morts per suïcidi mai tenen un únic detonant, sinó que són el resultat de factors psicològics, biològics i socials que tenen tractament. Les persones amb conductes suïcides i les seves persones més properes poden rebre ajuda les 24 hores del dia trucant al 112 o contactant amb el Telèfon de l'Esperança (717 00 37 17). Així mateix, l'executiu espanyol va adjudicar fa poc més d'un mes el número 024 a la línia gratuïta "d'ajuda a les persones amb risc de conducta suïcida".

Finalment, cal destacar que la mateixa associació ha anunciat aquest mateix dilluns que ha signat un conveni de col·laboració amb la psicòloga Helena Gómez amb unes condicions molt avantatjoses pels afiliats de l'AUGC. Segons explica l'entitat, la metodologia feta servir per aquesta psicòloga permet que el mateix afiliat o familiar pugui des del seu domicili o lloc on es trobi realitzar la consulta amb total confidencialitat, ja que es realitza en línia des de qualsevol ordinador o dispositiu mòbil mitjançant l'aplicació Zoom. "Amb això esperem posar el nostre granet de sorra en aquest greu problema que ens colpeja des de fa anys", ha manifestat l'AUGC en una nota de premsa publicada aquest dilluns.