Tornar al que ja anomenen "nova normalitat" en un termini d'entre sis i vuit setmanes. És l'objectiu que ha fixat el govern espanyol al seu pla de desescalada del confinament que va presentar ahir Pedro Sánchez. Queden una pila d'incògnites per resoldre. Des del ministeri de Sanitat s'anirà elaborant un manual d'instruccions específic per a cadascuna de les quatre fases que preveu el camí de sortida de la quarantena. Salvador Illa ha donat avui algunes -poques- pistes més de la "desescalada Ikea", que és com l'ha batejat el responsable del comitè tècnic, Fernando Simón. 

Les instruccions s'aniran elaborant per etapes, a través d'ordres ministerials. La més immediata es publicarà demà i regularà sota quines condicions es podrà començar a sortir, a partir d'aquest dissabte, a passejar i fer exercici. Una mesura molt esperada per la ciutadania, després del permís per als nens vigent des de diumenge passat, i que encara caldrà esperar unes hores per conèixer al detall. És previsible que finalment acabin fixant franges horàries per evitar el desgavell del primer dia de la sortida de nens. 

L'ordre següent serà per una nova obertura a partir del 4 de maig, dilluns, quan podran començar a obrir alguns petits comerços. 

Més enllà de les províncies... i de juny

De la compareixença del ministre, dos titulars. Un, que el govern Sánchez s'obre a la possibilitat de reconsiderar els marges a partir dels quals es farà el desconfinament. El president va anunciar ahir que les províncies - i no les comunitats autònomes- serien la referència, una decisió que ha generat indignació en diversos governs autonòmics -Catalunya, el País Valencià, Euskadi o les Balears entre d'altres-. Vist el malestar, Illa ha admès que estan "oberts a altres consideracions més enllà de les províncies". 

L'altre, que no està clar que el confinament acabi a finals de juny. Tot i que ahir Sánchez va parlar d'un termini màxim de dos mesos per al retorn a la "nova normalitat", avui el titular de Sanitat ha puntualitzat que aquest seria l'escenari optimista, però ha avançat que es regiran pels principis de "prudència i precaució". És a dir, que si cal, allargaran els tempos. "No hi haurà una carrera per la desescalada". 

El ministre ha apel·lat a la unitat, ara més que mai, per encarar la nova etapa de relaxació de l'aïllament de la població. "Vam entrar junts i en sortirem junts, el nostre adversari és el coronavirus", ha afirmat Illa. Si bé ha celebrat l'evolució de les dades -més del 50% dels contagiats a Espanya ja han superat la malaltia-, ha recordat que "el virus segueix entre nosaltres".