El president de la Generalitat valenciana, el socialista Ximo Puig, ha tirat pel dret davant de la visible inoperancia del govern espanyol i ha noliejat dos avions a la Xina per portar material sanitari amb el qual cobrir les necessitats en la lluita contra el coronavirus. Tot i que el govern de Pedro Sánchez va assumir totes les competències en la crisi sanitària, sembla que per ara deixa fer al govern valencià, davant l'evident fallida de la pràctica del requisament.

 

Puig ha donat detalls de l'enviament de 2 avions en la seva compareixença per explicar el contingut de la reunió per videoconferència celebrada aquest diumenge amb Sánchez, i els altres presidents autonòmics.

Ha assenyalat que, gràcies a la 'Operació Ruta de la Seda', en els pròxims dies, previsiblement dimarts, arribaran a València màscares, respiradors, bates i ulleres de proveïdors procedents de la Xina, país que té actualment la major capacitat de producció, "de manera que es pugui començar immediatament la distribució de l'material que portin".

El president valencià ha traslladat també la necessitat de "blindar" l'"exèrcit real" per combatre el coronavirus, que són els i les professionals sanitaris i dels serveis socials, que han de tenir "els recursos necessaris per treballar amb les majors garanties".

Puig ha agraït amb diplomàcia "els esforços" realitzats pel Ministeri de Sanitat per proveir el País Valencià de tot el material que necessita el personal sanitari i de serveis socials, tot i que ha subratllat que "no és suficient", cosa que ha portat a la Generalitat valenciana "a prendre iniciatives per garantir el subministrament i realitzar compres a aquest efecte".