La consellera de Salut, Alba Vergés, ha comunicat les pautes de Salut per a un desconfinament "escalat i segur". "Si l'evolució segueix la previsió actual, el desconfinament podria començar a finals d'aquest mes d'abril", ha indicat la consellera mostrant el seu rebuig a la idea del govern espanyol d'aixecar el confinament total a causa del coronavirus a partir de dilluns.

Vergés ha subratllat que les mesures estrictes han funcionat i que tots els experts consultats per Salut asseguren que "una obertura prematura del confinament pot comportar un repunt dels casos". 

La titular de Salut de la Generalitat s'ha mostrat contraria a la proposta del govern espanyol i ha apuntat que "no s'hi val precipitar-se" ja que "el calendari no el marca la Setmana Santa". Vergés ha assegurat que les mesures que s'estan prenent fins al moment són "absolutament necessàries" i "no es poden trencar".

En la mateixa línia, Alba Vergés ha apuntat que falta poc per arribar al pic de contagis i ha recordat que des del Govern sempre s'ha dit que "el desconfinament començaria 14 dies després d'arribar al pic".

Per la seva banda, el secretari de de Salut pública, Joan Guix, també ha comparegut per explicar els quatre elements clau per garantir un retorn segur a l'activitat. El primer és tenir un bon sistema de vigilància sabent aïllar els casos quan toca i realitzant indicadors de l'evolució del virus. Guix també ha fet referència a la importància de mantenir el sistema sanitari com està, disminuir la transmissió comunitària i comunicar el risc (saber explicar en tot moment que s'està fent i per què). 

 

Els afectats greus

D'altra banda, la consellera ha explicat en roda de premsa que el coronavirus afecta de manera greu a un 15% del total d'infectats i que això no treu que no s'hagi de seguir atenent "altres urgències del nostre sistema de salut que no tenen res a veure amb el virus".

A més, ha comunicat que a hores d'ara la xifra de pacients crítics s'ha estabilitzat en unes 1.600 persones i que, per la seva banda, l'atenció primària està seguint l'estat de salut de 100.000 persones.

Vergés ha deixat clar que s'està fent tot el possible per augmentar la capacitat del sistema sanitari català però que aquest esforç "no servirà de res si no som capaços de reduir l'epidèmia".