Les eleccions basques anul·lades podrien celebrar-se aquest mes de juliol. Almenys així ho ha plantejat aquest divendres el lehendakari Íñigo Urkullu, que ha avisat que a la tardor podria produir-se un rebrot del coronavirus. La setmana que ve es reunirà amb els partits per plantejar aquesta possibilitat. Els comicis, juntament amb els de Galícia, s'havien de celebrar el passat 5 d'abril, però l'avenç imparable de la pandèmia va fer que s'ajornessin sense cap data fixada.

Segons ha informat el mateix Urkullu davant la Diputació Permanent del Parlament Basc, el pròxim dijous 30 d'abril convocarà el conjunt dels partits amb representació a la cambra per avaluar la declaració d'emergència i analitzar la possibilitat de celebrar les eleccions "en un termini de tres mesos, abans de l'agost". El lehendakari ha argumentar que convé realitzar els comicis a l'estiu perquè a la tardor s'espera un rebrot del virus i encara no hi haurà vacuna per frenar-lo.

“Sabem que després de la cita electoral s’obre un període de setmanes dedicat a la constitució del Parlament i la conformació del nou govern”, ha assenyalat el president basc. “Fer coincidir aquest període amb l’estiu permetria reprendre com més aviat millor l’activitat en un moment fonamental per a l’execució del pressupost d’aquest any i l’aprovació de les directrius econòmiques i pressupostàries del vinent”, ha afegit.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món