El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha anunciat que proposarà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sortides limitades al carrer de menors i de col·lectius amb necessitats especials a partir del 26 d'abril, quan finalitza la pròrroga de l'estat d'alarma. Urkullu també li suggerirà preparar l'obertura limitada i esglaonada de comerços i petits negocis, i autoritzar l'activitat física a l'exterior de manera individual.

El lehendakari ha presidit la reunió del Comitè Assessor del Pla de Protecció Civil d'Euskadi (Labi) i posteriorment en una compareixença de premsa ha explicat les mesures incloses en el pla de transició a la normalitat que s'està preparant.

També ha confirmat que es planteja un període en el qual es generalitzarà l'ús de mascaretes. Pel que fa a la sortida de menors, ha indicat que dependrà de les condicions limitades de temps i el distanciament físic. Precisament aquest divendres ha hagut una cassolada a balcons i finestres d'Euskadi per demanar que s'autoritzi la presència de nens als carrers.

Sobre els comerços, Urkullu ha apostat per la seva obertura "amb estrictes mesures de seguretat" i també de respecte de distàncies entre els clients, tot i que ha eludit posar dates amb garanties. Les mateixes mesures afectarien les sortides per a l'esport individual amb la prohibició estricta d'agrupació de persones.

El lehendakari aposta per un protocol específic dins l'àmbit de l'educació, un cop contrastat amb la comunitat educativa i les autoritats sanitàries. De fet, ja s'està treballant en un pla de transició que reguli criteris d'avaluació, eines per al professorat i escenaris de tornada a les aules, per grups d'edat i de forma esglaonada.

Damunt la taula també hi ha la reedició dels Pactes de la Moncloa i el lehendakari ha recordat que la situació actual no és equiparable a la del 1977 quan no existien les comunitats autònomes i ha insistit que qualsevol acord s'ha d'implementar "des del respecte i el reconeixement mutu" amb les autonomies.