Després que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va traslladar la setmana passada al president de la Generalitat, Quim Torra, la proposta d’un pacte català per a la reconstrucció de Catalunya enfront del coronavirus, el cap de l’executiu català l’ha respost avui amb una carta en què li exposa totes les reivindicacions econòmiques que el seu govern està plantejant al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, per superar la crisi.

“Tots aquests recursos, que els catalans generen i que són gestionats des de Madrid, sempre són i han estat necessaris, però avui, esdevenen indispensables i urgents per ajudar els nostres conciutadans i reforçar el sistema sanitari mentre no arribi una vacuna efectiva”, assegura Torra en la carta.

El president reclama en el text com a “urgent i necessari” una transferència de recursos de l’Estat, “no només de liquiditat mitjançant préstecs, sinó de transferències directes”. “També és necessari posar al dia la resolució dels deutes que l’Estat té amb Catalunya així com que es doti a les diferents administracions (comunitats autònomes i ajuntaments) de les eines necessàries per afrontar la situació (regla de despesa, objectius de dèficit, disposició de superàvit dels ajuntaments)”, enumera.

Torra adverteix que no es pot fer recaure les conseqüències de la crisi en les persones i en les empreses, sinó en les administracions, però que la Generalitat compta amb recursos escassos.

 

Prèviament, i en resposta a la proposta de Iceta d’un Pacte per a la reconstrucció, Torra recorda que ja va explicar al Parlament que es proposa “mobilitzar tot el suport i el talent de Catalunya per poder fer front a aquesta crisi” amb el concurs de partits, agents econòmics, socials, culturals, universitats, centres de recerca, professionals... “Per això, tan bon punt disposem de l’instrument que ens permeti vehicular tot aquest talent i les aportacions de tots els agents i sectors, els grups parlamentaris seran cridats a participar en el debat”, assegura.

Amb tot, y malgrat que assegura que en aquest moment la feina del govern es concentra en la fase de rescat i reparació davant dels efectes de la pandèmia, Torra també explica que l'executiu ha començat a treballar en la fase de represa i reactivació que ha de conduir a, entre cometes i adoptant la terminologia del president Sánchez, la “nova normalitat”,