El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta a les principals autoritats de la Unió Europea en què denuncia que el govern espanyol desatén la seva petició de confinar Catalunya per lluitar contra l’extensió del coronavirus. Torra, que ja va denunciar aquesta situació ahir en una entrevista a la BBC, pressiona l’executiu de Pedro Sánchez donant a conèixer a la resta d'Europa la seva petició abans d'entrar en el que ha descrit com a risc de col·lapse del sistema sanitari català.

La carta ha estat adreçada al president del Consell Europeu, Charles Michel, a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, el comissari per a la Gestió de Crisis, Janez Lenarčiči, a la comissària de Salut, Stella Kyriakides, i al president del Comitè Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzicostas.

El president, que adverteix que per superar la crisi cal la màxima coordinació entre tots els nivells de l'Administració, des de l'europea fins a la local, alerta en la carta que la situació a Catalunya és extremament inquietant després que en 72 hores el nombre de morts per Covid-19 ha passat de 18 a 82.

Explica que ha demanat al govern Sánchez mesures que inclouen el confinament obligatori, la cobertura legal i econòmica de les empreses per interrompre la seva activitat, prohibir l'entrada o sortida de Catalunya i garantir el material preventiu (tests, mascaretes i guants).

Torra acompanya la carta d'un dossier amb la Memòria justificativa del confinament on s'argumenten les mesures i subratlla l'emergència d'actuar ràpid per aturar "el que s'està convertint en una evolució incontrolada de la malaltia".

No ha parlat amb Sánchez

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president ha explicat que no ha aconseguit parlar amb Sánchez però que li envia missatges per informar-lo sobre la situació a Catalunya, i que farà tot el que estigui a les seves mans perquè s'emeti l'ordre de confinament.

Així mateix, ha retret que no el van consultar sobre l'aplicació del decret d'alarma que ha dictat el govern espanyol. "Se'ns envia l'exèrcit i no sabem ni de què va aquest decret d'alarma".

Amb tot, ha confirmat que aquest diumenge participarà a la reunió que Sánchez ha convocat amb els presidents autonòmics.