La voluntat de consens i d'arribar a acords per superar la crisi provocada pel coronavirus no varia els objectius polítics del Govern, segons ha assegurat el president de la Generalitat, Quim Torra, en la sessió de control del Parlament. "La nova normalitat ha de culminar en un estat independent. No tinc cap dubte que Catalunya serà independent. Per mi, això és una qüestió irreversible", ha advertit.

 

Torra ha mostrat aquest convenciment davant del ple del Parlament que de nou presentava bona part dels escons buits i diputats amb mascaretes. Ha estat en resposta al responsable del grup de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i després d'insistir en la voluntat d'apostar per "grans consensos" per superar la crisi.

"Políticament seguirem discutint, jo seguiré lluitant per la independència, però per sobre d'aquesta qüestió rellevantíssima hi ha un futur que passa per garantir ara mateix els llocs de treball de la gent, el futur de les empreses, que la bretxa social no s'ampliï...", ha assegurat.

 

Prèviament, Carrizosa ha retret que el Govern va "eludir" la constitució d'un fòrum de reconstrucció per donar resposta a la crisi provocada per la Covid i ha posat com a exemple de la voluntat del seu grup de buscar aquests acords davant la pandèmia l'entesa que va segellar ahir Cs amb l'executiu de Pedro Sánchez al Congrés. "Mentre vostès feien discursos insultants, insolidaris i inútils, buscàvem acords amb un govern amb qui segurament no tenim gaire en comú, com segurament tenim menys amb vostès, però vam estendre la mà per arribar a acords", ha retret el polític taronja.

També el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha insistit en el pacte que va plantejar per a la reconstrucció social i econòmica, i ha acusat Torra de mostrar respostes extemporànies davant dels oferiments de mà estesa. 

Torra ha aprofitat aquesta referència del dirigent socialista per denunciar que des del govern espanyol "no hi ha hagut ni un intent de diàleg" amb el Govern de la Generalitat. "La famosa cogovernança ha estat qüestió d'empassi's vostè el que li dono", ha sintetitzat.

També la portaveu del grup dels comuns, Jéssica Albiach, ha rebut els retrets del president per l'actuació del govern espanyol. Albiach ha denunciat que la reclamació de Torra de suspendre impostos és un "atac a la classe treballadora" i el president ha retret a la diputada morada que l'executiu de PSOE i Podemos ha estat un govern "militaritzat", que encara no ha aprovat l'ingrés mínim vital i fa que milers de treballadors no puguin cobrar els ERTO. "D'atac a treballadors ni una lliçó, mai tan pocs havien defraudat a tants com vostès en tan poc temps", ha ventat.

En resposta a la crida del republicà Sergi Sabrià, que ha advertit que és el moment de construir i i de la responsabilitat, Torra també ha apel·lat al consens i al diàleg i ha advertit que "la ciutadania no perdonarà cap partit polític que vulgui fer un baix ús polític de tot el que ha passat".

En resposta al president del grup de JxCat, Albert Batet, Torra ha lamentat que va assumir el govern de Catalunya fa 2 anys sota el 155 i es troba ara sota un "155 sanitari, que s'ha carregat les competències de Catalunya". "Ens hem passat el 20% d'aquesta legislatura sense competències. Per una idea o per una altra resulta que on anem a picar sempre és a l'autogovern de Catalunya", ha denunciat.

La diputada de la CUP, Natàlia Sànchez, ha retret a Torra, recollint una cita de José Martí, que fer és la millor manera de parlar, i li ha reclamat que actuï més en lloc de parlar, mentre que en resposta al popular Alejando Fernández, el president ha garantit que el Govern farà tot el que estigui a les seves mans perquè el sector del turisme se'n surti.