Amb l'hemicicle mig buit i amb guants, el president, Quim Torra, ha aprofitat la primera sessió de control al Parlament des que va esclatar la crisi del coronavirus per anunciar que en els propers dies plantejarà una crida al "talent i l'excel·lència del país" per dissenyar, més enllà de l'acord polític, l'horitzó després de la pandèmia. De moment, però, i hores abans que el Parlament aprovi aquest vespre els comptes del Govern, ha advertit que per reactivar el país no n'hi haurà prou amb aquests pressupostos. "Necessitem que el govern d'Espanya jugui a favor o no ens en sortirem només amb aquests pressupostos", ha alertat.

Després de recordar que el cost de fer front al coronavirus a Catalunya s'estima entre 1.800 i 2.000 milions, ha reclamat que l'Estat aporti transferències directes i no préstecs, que s'elimini el topall de dèficit, que es puguin aplicar els superàvits dels ajuntaments,... "Només que baixessin 1 o 2 punts del dèficit fiscal que pateix Catalunya ja ens en sortiríem", ha reclamat, a més de referir-se als diners que deu l'Estat de la disposició addicional tercera o les partides corresponents als Mossos.

Torra responia així al republicà Sergi Sabrià, a qui ha admès que els 3.000 milions que aportaran els pressupostos eren molt importants per al Govern, però que ara, davant l'efecte del coronavirus caldrà prioritzar. 

Tot i la buidor de l'hemicicle, les crides del president s'han dirigit aquest matí en diferents direccions i de manera especialment incisiva cap als comuns. En resposta a la portaveu morada, Jéssica Albiach, Torra ha demanat ajuda a aquest grup. "Perquè vostès governen l'Estat espanyol i són corresponsables de les decisions que pren", ha advertit.

El socialista, Miquel Iceta, ha proposat un pacte català al Parlament per a la reconstrucció, i Torra ha insistit que no només convocarà els partits sinó aquells que puguin aportar el talent de la societat catalana. Però ha afegit que amb això no n'hi haurà prou i que caldrà "més". "Necessitarem eines d'Estat per poder fer això. Apel·lo que aquesta crisi terrible no la paguin ni els ciutadans ni les empreses ni els autònoms, sinó que la pagui l'Estat. L'Estat som tots", ha insistit.

En la resposta al portaveu de JxCat, Albert Batet, Torra ha reiterat que el Govern té previst sortir de la crisi en tres fases: rescat i reparació, el moment actual, per a la qual reclama les transferències; la reactivació, a mesura que el desconfinament es vagi produint, en què defensa acords amb els diferents sectors, i fixar horitzó de país, "la més important de totes". "Això no ho pot fer el Govern tot sol ni tot l'hemicicle. Necessitem el talent de la societat. El Govern concretarà en els propers dies aquesta crida a l'excel·lència i el talent del país per posar-se en marxa i definir tots junts com volem construir aquest futur", ha afegit.

També des de Ciutadans, Lorena Roldán ha proposat un "fòrum autonòmic per reconstruir Catalunya" en què participin partits i Govern. Torra ha recollit la proposta, però ha insistit en la d'impulsar un fòrum més enllà del Parlament i obert a la societat, que inclogui empreses, sector cultural, tercer sector... "Compto amb tothom per a aquesta gestió del coronavirus", ha assegurat.

El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha retret a Torra que el Govern no ha protagonitzat cap acte de sobirania davant la recentralització de l'Estat o la presència de l'exèrcit, i ha reclamat un gir radical del govern i els pressupostos per posar la vida per damunt del capital.

El president ha replicat que el Govern ha prioritzat la vida i la salut de les persones per damunt de qualsevol altre consideració. "No pot imaginar-se com hem patit per poder assegurar els equips de protecció personal dels nostres sanitaris. Algun dia s'haurà d'explicar com ho ha fet el Govern de Catalunya, sortint al món va aconseguir materials que semblaven impossibles", ha assegurat.