L'ús obligatori de les mascaretes a Catalunya com a mesura de protecció davant el coronavirus s'aprovarà avui al Procicat i entrarà demà en vigor, segons ha confirmat el president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament durant la sessió de control al Govern.

"Les mascaretes seran obligatòries a tot Catalunya, no només al Segrià", ha assegurat Torra en resposta a la pregunta de la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, que ha criticat la gestió que el Govern està fent de la crisi sanitària a Lleida i ha exigit mesures per fer front a la situació que estan patint els temporers.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ja havia anunciat ahir que el Procicat tenia previst aprovar l'obligatorietat en l'ús de les mascaretes més enllà de la possibilitat de mantenir la distància social. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, va afegir que aquesta obligatorietat es fixarà per a espais públics i privats.

Secretari de Salut

També des dels comuns, Jéssica Albiach ha demanat al president com es fa el seguiment dels casos, per què no s'ha substituït el responsable de Salut Pública, després que Joan Guix va renunciar al càrrec a finals de maig, i l'ha acusat de centrifugar responsabilitats a l'Estat, d'actuar amb retard i de ser poc exigent amb el  Govern.

"Que vostès que governen Espanya amb el partit socialista, que vostès insinuïn que el Govern de Catalunya pren una decisió amb retard, déu-n'hi-do", ha ironitzat Torra, que ha admès que la situació és molt complexa a Lleida i el Segrià i ha insistit repetidament en les seves respostes que no s'ha de criminalitzar el col·lectiu dels temporers i que està al costat de la pagesia. 

Confinament domiciliari

El socialista Miquel Iceta ha retret que més de la meitat de casos de coronavirus registrats ahir a Espanya corresponen a Catalunya, ha advertit que el govern va tard i ha lamentat les discrepàncies internes al govern sobre com respondre al brot de Lleida.

En la rèplica, Torra assegurat que el Govern s'ha anticipat i prendrà les decisions que calgui. "En aquests moments està tot obert. Si cal un confinament domiciliari, ho farem. Tan bon punt senti que hi ha aquesta posició per part dels experts, no tingui dubte que la prendrem", ha assegurat.

Iceta ha insistit a mostrar dubtes sobre les dades del Govern i sobre la seva capacitat de rastreig. "La culpa és de Madrid que no hi hagi secretari general de Salut Pública?", ha ironitzat el dirigent socialista, i ha reclamat tot seguit a Torra que abandoni les excuses i que com més aviat millor hi hagi un nou Govern.