El pla de desconfinament decretat pel govern espanyol serà per fases i asimètric. Des de la Moncloa han situat la província com a unitat territorial per avançar per les diferents fases fins arribar a la "nova normalitat" causada per la crisi del coronavirus.

Cada fase tindrà una durada mínima de dues setmanes i no s'ha establert un màxim de temps en cas que la situació epidemiològica no millori, fet que provoca que no hi hagi un calendari clar de desconfinament.

Tanmateix, hi ha un territori català que ja té data per desconfinar-se. Es tracta de la Catalunya Nord, sota administració de l'Estat francès, que començarà a desconfinar-se a partir del pròxim 11 de maig, segons el mapa que ha publicat el Ministeri de Sanitat francès.

Com es pot veure, la Catalunya Nord està marcada de color verd, reservat per als territoris que gaudiran de més llibertats a causa de la seva situació sanitària. Els criteris de França per definir la categoria de cada departament són: el nivell de casos de contaminació de la població, el nombre de places disponibles a l’hospital, i la capacitat de realitzar proves de detecció.

mapa catalunya nord - ministeri sanitat francès

La situació a França contrasta amb la d'Espanya, on a més de no haver-hi un calendari clar de desconfinament, el govern dirigit per Pedro Sánchez pretén allargar l'estat d'alarma 15 dies més, tot i la pèrdua de confiança per part de l'oposició.