Cada cop és més gran la distància entre Pedro Sánchez i l’oposició de la dreta. Un dimecres més, en la sessió de control al Congrés dels Diputats, s’ha viscut un diàleg de sords. El president ha hagut de fer front a una nova pluja de retrets. Pablo Casado, citant el president Tarradellas, l’ha acusat de “fer el ridícul”. Però no només ha estat el cap de l’oposició. Malgrat “estendre-li la mà”, el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha denunciat que el dirigent socialista “no està donant la talla”. Ni l’acostament a Inés Arrimadas l’ha salvat. La còmoda majoria amb la qual ha aprovat fins ara les mesures contra el coronavirus avui està en perill. El pla de desescalada ha naufragat.

El més contundent ha estat Casado, que ha arribat a citar el president Josep Tarradellas, per una frase cèlebre: “En política es pot fer de tot, menys el ridícul”. El cap de l’oposició l’ha utilitzat per atacar Sánchez: “Vostè pot continuar fent el ridícul, però no ens el faci fer amb vostè”. El dirigent conservador ha retret que, malgrat que els demanin lleialtat, s’assabentin dels plans del govern espanyol pels mitjans de comunicació. Ha criticat que hagi mentit durant tota aquesta crisi, i l'ha acusat de mentir a les pimes i autònoms, però també a l’OCDE, entre altres.

També s’ha mostrat molt crític Edmundo Bal: “Nosaltres li estenem la mà, però no és un xec en blanc”. A partir d’aquí, han començat les crítiques per haver “arribat tard” a la pandèmia i haver “improvisat” les mesures de resposta. “Quan serà la fase de trucar a l’oposició?”, ha ironitzat el diputat de Ciutadans, que ha vist un nyap en el pla de desescalada. “Cal un pla segur i seriós. Aquest no ho és”, ha carregat. “Avui vostè no està donant la talla”, ha conclòs.

En la seva resposta, Sánchez ha tingut dos tons diferenciats. A Pablo Casado l’ha instat a “abandonar la seva posició intransigent i arrimar el hombro”, expressió castellana que li agrada fer servir durant les últimes setmanes. També li ha garantit que no faran servir la crisi per retallar l’Estat del benestar, com va fer el PP. “No deixarem ningú enrere”, ha sostingut. Amb Edmundo Bal ha evitat el xoc, i ha volgut quedar-se amb la “mà estesa”. També ha assumit que ha comès errors, “com altres governs del món i autonòmics”. I ha afegit: “Li puc garantir que assumeixo els errors del govern d’Espanya en primera persona”.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món