El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous que l'Executiu no descarta aplicar l'estat d'alarma a tot el país, sentenciant que prendran les mesures "que facin falta" i ha reclamat a les Comunitats Autònomes que suspenguin totes les classes per tal de frenar l'avenç del coronavirus a Espanya. Alhora, ha reiterat que aquesta situació del virus és "dinàmica" i que les mesures s'hauran d'anar adaptant a mesura que avancin els dies. 

A nivell econòmic, ha anunciat que l'Executiu transferirà un total de 2.800 milions d'euros als sistemes de Salut de les Comunitats Autònomes per fer front al coronavirus. Aquesta transferència a les autonomies forma part del nou paquet de mesures que ha aprovat el Consell de Ministres per intentar frenar l'avenç del covid-19 a l'Estat.

Aquestes mesures també inclouen la injecció de 1.000 milions d'euros del fons de contingència destinats a intervencions mèdiques urgents i el subministrament de medicaments i material sanitari a tots els centres mèdics de l'Estat que busca protegir l'activitat mèdica davant del virus.

Protecció de les famílies i l'ocupació

Sánchez també ha anunciat que les mesures busquen també protegir a les famílies, especialment a les més vulnerables, l'ocupació a tot l'Estat i sectors específics com el del turisme i el dels transports. Per a protegir a les famílies, el govern espanyol ha disposat 25 milions d'euros per lluitar contra la pobresa infantil, flexibilitzarà l'accés a les beques menjador per què es puguin utilitzar amb els centres tancats i ha afegit es podrà ajustar el "límit mínim de dies lectius" adaptant el calendari escolar d'accés i matrícules per a cicles formatius i universitats. 

Per a protegir l'ocupació, ha anunciat que els autònoms i les petites i mitjanes empreses puguin fraccionar els seus deutes amb l'administració en els pròxims sis mesos sense interès que generarà 14.000 milions d'euros. De cara als sectors específics, Sánchez ha anunciat una línia de crèdit de 480 milions d'euros per a protegir l'ocupació dels treballadors del sector del turisme.

No seran les últimes mesures

Tot i aquestes noves mesures, Sánchez ha assegurat que no seran les últimes i ha avançat que a la reunió que mantindrà aquesta tarda amb sindicats i patronal també abordarà altres possibles accions davant del coronavirus. Alhora ha precisat que aquestes noves mesures seran aprovades en els pròxims dies.

A preguntes dels periodistes, Sánchez, tampoc ha descartat que davant de l'epidèmia, es pugui tancar la Comunitat de Madrid, ja que es la més afectada.