La Moncloa evita a tota costa un enfrontament institucional. Entre altres coses, perquè les mesures adoptades per respondre al brot del Segrià han estat consensuades entre l’Estat i la Generalitat. Avui ha estat el mateix Pedro Sánchez qui ha volgut fer costat a Quim Torra en la seva  gestió del coronavirus. El president espanyol ha explicat que van parlar per telèfon fa dos dies, i va traslladar al president català “tota la disponibilitat” i la “màxima col·laboració del Govern d’Espanya" per fer fer front a un objectiu comú: controlar la pandèmia. "Tot el suport", ha expressat Sánchez.

En una compareixença des de Suècia, en el marc de la seva gira per negociar el fons europeu de recuperació, el president espanyol ha subratllat la comunicació fluïda amb la Generalitat, tant ell amb Torra com el ministre Salvador Illa amb la consellera Alba Vergés. En la mateixa línia que l’executiu central ha traslladat durant els últims dies, Sánchez ha defensat que “les comunitats tenen instruments, també a través de les decisions que prenen els jutges per a poder confinar determinades localitats”.

Si bé el dirigent socialista ha recordat que sempre hi haurà la “garantia constitucional de l’article 116 de la Constitució” —l’estat d’alarma—, també ha posat en relleu que en aquests moments no és necessari tornar a aquest escenari. “Ara mateix estem veient una resposta ràpida de les comunitats autònomes i proporcional al que estem veient”, ha defensat en aquest sentit.

Aquest dimarts va ser el mateix ministre de Sanitat qui va avalar la gestió de Salut, des del confinament del Segrià tombat per una jutgessa fins al posterior decret del Govern per esquivar el veto. “L’important és actuar per a contenir el brot. Tot el que es desviï d'això desenfoca la qüestió”, va assegurar Salvador Illa. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va fer un pas més enllà i fins i tot va instar la Generalitat a recórrer la interlocutòria de la jutgessa que va impedir el confinament domiciliari a Lleida.

Cap novetat sobre la monarquia

Un altre tema que havia d’aparéixer era els escàndols que envolten el rei emèrit Joan Carles I, tot i que Sánchez ha eludit la qüestió. Preguntat sobre si el seu govern dona suport a mesures com que abandoni el Palau de la Zarzuela o la retirada del seu títol, el president espanyol no s’ha mullat. “He estat molt clar en les meves declaracions prèvies a la sala de premsa de La Moncloa”, ha respost el dirigent socialista. “No tinc res més a dir al respecte”, ha conclòs. La setmana passada va admetre que les informacions al voltant de l’antic monarca eren “inquietants” i “pertorbadores”.

Sánchez culmina avui a Suècia i França la seva gira exprés per a negociar el fons europeu de recuperació, abans del Consell Europeu que comença divendres. El viatge l’ha portat per països hostils, com Holanda, i ha exhibit sintonia amb la cancellera alemanya Angela Merkel. No obstant això, els seus homòlegs l’han avisat que serà complicat arribar a una entesa durant el mes de juliol, com reclama La Moncloa.