Pedro Sánchez ja ha aïllat territoris com les Balears, Ceuta o Melilla per la crisi del coronavirus. Però continua sense contemplar-ho pels principals focus de contagi, com Madrid o Catalunya. Així ho ha tornat a deixar Pedro Sánchez aquest dijous aquest dimecres al Congrés, en rèplica al portaveu d’ERC Gabriel Rufián, que li havia reclamat el confinament d’aquests dos territoris. El president espanyol ha assegurat que “la solució no vindrà per la clausura de territoris”, sinó per “patrons de comportament” que siguin iguals per a tots els ciutadans de l’Estat espanyol: no sortir de casa si no és imprescindible fer-ho. Durant la resposta, el dirigent socialista també ha rebatut l'invasió de competències, autoqualificant-se "defensor de la descentralització". Si ha centralitzat amb l'estat d'alarma ha estat per "eficiència". També ha reivindicat el paper de l'Exèrcit en aquesta emergència, que Rufián ha qüestionat.

El ple, per les circumstàncies, ha estat inusual. L’hemicicle estava pràcticament buit. Hi havia el president del govern espanyol, cinc ministres, cinc membres de la Mesa del Congrés, el secretari general de la cambra, dos lletrats, dos fotògrafs d’EFE en règim de pool, un uixer i una taquígrafa. En total, divuit persones. Alguns portaveus, com Laura Borràs o Mireia Vehí, han preferit confinar-se com estableixen les sanitats sanitàries i no acudir al ple. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, duia guants de làtex. Un diputat de Vox anava amb mascareta.

En la seva resposta al portaveu d’ERC, Pedro Sánchez ha començat agraint-li el “contacte” que han mantingut durant els últims dies. Tot seguit, ha rebatut les crítiques per la invasió de competències del decret d’estat d’alarma. “Vostè sap que soc un defensor a ultrança de la descentralització i el més absolut respecte a les competències”, ha assegurat. En aquest sentit, ha subratllat que el ministre de Sanitat ha estat en “contacte permanent” amb tots els consellers de Salut, de qui no té cap retret. Si han centralitzat, és per “reforçar la cooperació” davant la magnitud de la pandèmia. “Ningú té motius per confondre l'intent de fer una gestió el més eficient possible amb altres tipus d'intencions que no estan a l'ànim del govern ni corresponen a la situació que vivim”, ha assenyalat.

Pel que fa a la petició de confinar Madrid i Catalunya, que ha reiterat Rufián, el president espanyol ha volgut deixar clar que “la solució no vindrà de clausurar territoris”, sinó de “l'aplicació estricta de protocols de comportament”. En aquesta línia, ha dit que, “si es restringeix la mobilitat, es fa a tot el territori”. I ha tirat de manual: “El virus no entén de fronteres o colors polítiques. La vacuna som tots, estem on estem”.

Per altra banda, el mandatari espanyol també ha defensat la participació de l’Exèrcit en aquesta crisi. Ha posat un exemple de fa dues setmanes, quan els militars van comprometre’s amb l’alcalde de Montblanc —Josep Andreu, que va estripar el carnet d’ERC— a la instal·lació d’un pont per poder treure productes d’una fàbrica. També ha reivindicat com les Forces Armades donen protecció a persones sense llar.

Dard a Vox

En la seva rèplica als portaveus parlamentaris, Pedro Sánchez ha evitat confrontar, ha dit que estudiarà totes les mesures que li facin arribar i ha agraït el suport de tots els grups al decret d'estat d'alarma. Sí que ha tingut un dard cap a l’extrema dreta de Vox, que li ha criticat la manca de previsió. “A toro passat creu que fa dues setmanes sabia que avui tindríem més de 10.000 infectats, però no ho sabia, perquè si ho sabés amb la precisió que ara ho sabem tots ho hauria dit”, li ha replicat. Li ha avisat que “la supèrbia és incompatible amb el coneixement”.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus covid-19 a Catalunya, Espanya i el món