Dura crítica del líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, a la gestió del govern espanyol sobre el coronavirus. En el ple monogràfic sobre la pandèmia que s'ha celebrat aquest dimecres a la cambra espanyola, el republicà ha qualificat les mesures de Pedro Sánchez d"insuficients" i l'ha acusat d'anar tard. Les crítiques, però, no han acabat aquí. Rufián ha estat molt sever amb la proposta de mobilitzar l'exèrcit  i ha lamentat que s'estigui fent "patriotisme de cartró pedra".

En aquest sentit, ha llançat una proposta i ha demanat una "reducció del pressupost militar del 40%" per destinar-lo "al sistema de salut". "Els hospitals no necessiten militars, necessiten mitjans", ha sentenciat, després de defensar que si la proposta sembla "radical" hi ha una "alternativa immediata": dedicar els recursos destinats a l'exèrcit per aquesta crisi a mitjans per als metges i infermeres. 

"Menys exèrcit patrullant i més recursos pel personal sanitari", ha demanat Rufián, que també ha assegurat que espera que un cop passada aquesta crisi sanitària, la "dreta espanyola i catalana s'ho pensi molt abans de retallar en sanitat".


Per altra banda, Rufián ha demanat més mesures econòmiques, com una moratòria en el pagament dels lloguers i dels serveis bàsics a aquelles famílies vulnerables afectades per la crisi del coronavirus, i que no hi pugui haver acomiadaments durant aquest període. 

Tenim el país a l'UCI i el metge se n'acaba d'adonar

Amb tot, el dirigent republicà ha denunciat que la "demora i incompetència" davant la pandèmia no comporta una pèrdua "de vots" sinó de "vides" i ha criticat que el govern espanyol comencés assegurant que era impossible que la infecció arribés a Espanya i que en aquests moments ja hi hagi més de 500 morts. "Tenim el país a l'UCI i el metge se n'acaba d'adonar", ha afirmat en aquest sentit. 

Per aquest motiu, ha demanat mesures més severes i ha assegurat que cal "aïllar casa a casa" i "endurir les sortides", així com confinar totalment la comunitat de Madrid, zona amb més casos, i Catalunya, com va demanar el Govern de la Generalitat en la línia del que han fet Itàlia i la Xina. 

Finalment, Rufián ha aprofitat per avisar que un cop passi la crisi sanitària s'investigaran les "corrupteles i vergonyes" del Rei, després de l'escàndol de la fortuna a Suïssa.

En el torn de rèplica, Rufián ha volgut tenir un record pels presos i ha instat a la ciutadania a sortir al carrer aquest vespre, a les 20h per "aplaudir a qui ens dona", en referència al personal sanitari, i a les 21h "amb una cassola protestar contra qui ens treu". A les nou del vespre hi ha programada una compareixença del rei Felip VI i Òmnium Cultural ha demanat fer una cassolada.