Pedro Sánchez va prometre que les comunitats autònomes tindrien la seva veu en els fons que arribessin de la Unió Europea per a la reconstrucció. Un cop aprovat pels líders europeus, el president espanyol té intenció de convocar durant aquest mes la conferència de presidents autonòmics. Així ho ha avançat la portaveu Maria Jesús Montero, que ha explicat que l’objectiu és “mantenir oberta la línia de diàleg” de l’estat d’alarma i “informar d’aquests avenços”. Des de La Moncloa asseguren que el pacte assolit aquesta matinada és un "acord històric", el més important des de la creació de l'euro.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, on Sánchez ha estat rebut entre aplaudiments del seu govern, Montero ha assegurat que “la paraula històric defineix bé la dimensió del que s’ha aconseguit”. La ministra portaveu ha defensat que, malgrat les importants diferències de partida, “s’ha aconseguit forjar un acord en temps rècord”. Ho ha descrit com un “pas de gegant en la reactivació econòmica i social d’Europa” i ha dit que permet “avançar en la construcció d’una Unió Europea més forta, més justa i més cohesionada”.

Pel que fa a les xifres, Espanya preveu rebre 140.000 milions del total de 750.000 milions del pla de recuperació. Aquesta suma representa al voltant de l’11% del PIB espanyol durant l’any passat. D’aquests, 72.000 milions seran transferències directes a fons perdut entre els anys 2020 i 2026. La resta, 68.000 milions, seran en crèdits. “Es tracta d’una quantitat extraordinària per a impulsar la modernització del nostre país”, ha afirmat la també ministra d’Hisenda.

Pel que fa a la conferència de presidents, Montero ha precisat que queda pendent fixa hora i lloc, però que Sánchez vol “compartir la situació” amb les autonomies. Ha defensat que “tothom se senti involucrat en aquest projecte de recuperació” i ha destacat que les comunitats “fan possible que aquests recursos es puguin executar”.

Aprofitant la complexa entesa a Europa, Montero no ha desaprofitat l'ocasió per llançar un missatge en clau interna, la mateixa setmana que es voten les conclusions de la comissió de reconstrucció al Congrés. Ha reclamat que aquesta “capacitat de consens” també sigui possible a Espanya. “Ningú no entendria que el principal partit de l’oposició, que ha estat partit de govern durant molts anys, prefereixi tensar aquesta corda per a trencar-la”, ha avisat Montero. Ha instat Pablo Casado a "contagiar-se d'aquest esperit de col·laboració i consens". Ha traslladat el mateix missatge per als pressupostos de l'Estat, que té previst presentar "en breu". Ha lamentat que a Brussel·les no hagin tingut "tot el suport del PP que voldríem".

No afecta la reforma laboral

Preguntada sobre les reformes de contrapartida als fons europeus, Montero ha deixat clar que se circumscriuen a les recomanacions fetes per la Comissió Europea, i que l’executiu “comparteix”. En aquest sentit, n’ha deixat fora el manteniment de la reforma laboral del PP, que ha dit que eren simplement pretensions d’alguns països que no han acabat sent una realitat. “L’executiu té el seu full de ruta”, ha afirmat la ministra d’Hisenda.

Laya treu pit

Per la seva part, la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, ha tret pit de les negociacions del fons europeu, un “acord sense precedents a la història europea i del nostre país”. Laya ha assegurat que “Espanya ha estat en el centre de teixir consensos i solucions”, i ho ha contraposat amb la diplomàcia espanyola amb el govern de Rajoy: “Mai més una Espanya que estigui en el centre del problema, sinó una Espanya teixidora de consensos”. Ha subratllat que Europa envia un missatge d’”unitat” al món”, i que converteix el continent en un “actor geopolític” rellevant.

Cap novetat sobre la taula... ni sobre l’emèrit

Montero ha estat preguntada per la possible reunió de la taula de diàleg amb la Generalitat, i no ha aportat cap novetat. Ha dit que Sánchez farà un espai si el Govern de Torra està “en condicions” de reunir-se i hi ha acord entre JxCat i ERC al respecte. Tampoc no hi ha hagut cap novetat sobre els possibles passos de la Casa Reial per fulminar el rei emèrit Joan Carles I. “Celebrem qualsevol tipus d’iniciativa per donar més transparència i confiança que s’han plantejat i es pugui plantejar en el futur”, ha respost. “Aquí ens mantenim”, ha conclòs.