Pedro Sánchez ha comparegut al Congrés dels Diputats havent salvat els mobles a última hora. El govern espanyol ha tancat els vots necessaris, que no tenia, gràcies als acords primer amb Ciutadans i després amb el PNB. Respirant més alleujat, des de la tribuna parlamentària el president espanyol ha insistit en el mateix missatge: "Aixecar l'estat d'alarma seria un error absolut, total i imperdonable". També ha tractat de calmar els ànims, assegurant que les comunitats tindran un "paper protagonista" en la desescalada. Això sí, l'"última validació" serà del ministeri de Sanitat.

Ahir a la nit, la Moncloa va anunciar un acord amb Ciutadans, segons el qual mantindran reunions setmanals i l'executiu es compromet a estudiar la manera d'allargar les mesures econòmiques i socials més enllà de l'estat d'alarma, que durarà el temps "estrictament necessari". Aquest mateix matí, abans del ple, ha tancat el sí del PNB, que veurà aprovada la seva esmena segons la qual es reforcen els mecanismes de "cogovernança" de l'Estat amb les comunitats de cara a la desescalada.

Sobre aquesta desescalada, Sánchez ha garantit que “les comunitats tindran un paper protagonista”. Ha explicat que les comunitats enviaran les seves propostes, indicant les províncies i les mesures a adoptar, previstes en el pla de desescalada, a les quals podran afegir-n'hi d'altres que considerin oportunes “amb la deguda justificació”. El ministeri estudiarà cada proposta “i finalment s’adoptarà una decisió, preferentment de forma consensuada”. Al mateix temps, ha assenyalat que els governs autonòmics “tindran capacitat interpretativa” de les mesures tenint en compte la complexitat. Però l'última paraula la tindrà el ministeri de Sanitat.

El dirigent socialista ha reiterat que el decret d’estat d’alarma “ha funcionat” i és imprescindible també per a la desescalada. Aixecar-lo ara, ha dit, “seria un error absolut, seria un error total i imperdonable”. En aquest sentit, ha subratllat que les mesures socials i econòmiques estan adoptades “sota el seu paraigua”. Ha defensat que aquesta mesura serveix “per protegir vides extremenyes i catalanes, vides d’esquerres i de dretes”. Ha dit que prorrogar l'estat d'alarma evitarà que "el virus es desplaci sense control entre províncies"

Fons per a les comunitats

El president espanyol ha tret pit del fons de 16.000 milions d’euros que es repartirà entre les comunitats de règim comú, “la major injecció a les comunitats” en tota la història. Ha subratllat que ajuden uns comptes “malmesos” de les autonomies, que “no hauran de retornar-los”, i que es farà “sense cap contraprestació”. A canvi, ha apuntat cap a algunes comunitats com Madrid, a les quals caldrà “demanar corresponsabilitat fiscal” i no fer “regals fiscals ni obsequis als qui més tenen”. Ha reiterat el seu compromís de revisar el sistema de finançament.

Dol oficial i homenatge a les víctimes

Pedro Sánchez ha arrencat la seva intervenció al Congrés dels Diputats amb un anunci: declararà el dol oficial i farà un homenatge públic a les víctimes del coronavirus. En la seva compareixença davant la cambra baixa, Sánchez ha assegurat que “en el moment que la major part del país es trobi en la fase 1 i els edificis oficials estiguin oberts, el govern declararà el dol oficial”. Per altra banda, quan s’hagi culminat la desescalada a tot l’Estat i “es donin les condicions de salut pública”, se celebrarà un “homenatge públic” a les víctimes. Ha assegurat que fa setmanes que hi treballen i que així ho ha traslladat al Rei.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món