L'endemà d'anunciar quins territoris podran passar a la fase 1 de la desescalada a partir del dilluns 11 de maig i, Pedro Sánchez ha comparegut en roda de premsa telemàtica com cada dissabte. Una setmana difícil per al president espanyol, que ha hagut de fer mans i mànigues per aconseguir un pacte amb Cs i allargar l'estat d'alarma fins el 25 de maig, però que li ha costat la pèrdua d'Esquerra Republicana de Catalunya. Amb tot, Sánchez ha asseverat que es compromet a mantenir el diàleg amb ERC i evita triar entre els dos grup polítics, asseverant que "s'ha de separar una cosa de l'altra".

Sánchez ha defensat que "l'estat d'alarma no és un projecte polític, és una eina que s'està utilitzant per fer front a una pandèmia". En aquest sentit, ha asseverat que "mai hem volgut polititzar aquesta emergència sanitària, encara que haguem tingut consideracions diferents a l'hora de prendre decisions". Una "eina" que, segons ha dit el president, "hem evidenciat després de vuit setmanes que funciona", i no ha descartat una possible cinquena pròrroga assegurant que dins el territori "ja hi ha diversos estats d'alarma". 

Així, Sánchez ha reiterat el missatge més sentit aquests dies: "La nostra prioritat és salvar vides i és necessari separar una cosa de l'altra, això ja ho hem dit a ERC i a Cs". 

Pel que fa a les fases del desconfinament, Pedro Sánchez ha recordat que per poder avançar de fase, cada territori ha de complir uns marcadors imposats pel sistema de sanitat, en funció del nombre de morts i contagiats. "Hem d'anar acompassant aquesta desescalada al nivell de l'epidèmia en cada territori", ha asseverat Sánchez. Alhora, ha asseverat que "aquest 51% de la ciutadania espanyola podrà fer un pas més, però vull recordar que el virus encara és aquí". 

Finalment, ha reclamat "un pla de xoc a Europa" i ha anunciat que quan s'acabi el confinament "es farà un gran acte d'homenatge als morts pel coronavirus" que anirà capitanejat pel rei d'Espanya.