Pedro Sánchez ha marxat aquest dijous del Congrés dels Diputats amb un dels seus objectius complerts. Tot i que amb menys suports que ara fa dues setmanes, la cambra baixa espanyola ha acceptat la sol·licitud de pròrroga de l’estat d’alarma pel coronavirus fins al 26 d’abril, que no serà l’última. En canvi, no ha aconseguit el segon objectiu que s’havia fixat: reunir un cert consens al voltant dels “nous pactes de la Moncloa” que insistentment planteja el govern espanyol durant els últims dies. Pràcticament només Ciutadans, amb un lideratge nou, ha acceptat participar d’una reunió la setmana que ve per avançar per aquest camí.

Si fa dues setmanes la pròrroga va obtenir 321 vots a favor, aquest cop n’ha aconseguit 270. De forma inèdita, ha rebut 54 vots en contra: 52 de Vox i dos de la CUP. Per la seva part, ERC, JxCat i EH Bildu han mantingut l'abstenció, sumant-ne 25.  En el  han quedat el PSOE, Unidas Podemos, el PP, Ciutadans, el PNB o el BNG, a més de formacions regionalistes. Tot i que hi han votat a favor, Pablo Casado i Edmundo Bal no s'han estalviat les crítiques a la gestió que ha fet el govern espanyol de la crisi del coronavirus.

En la seva intervenció, Pedro Sánchez ha avisat que el retorn a la “nova normalitat” serà lent i gradual, per no desfer el camí fet. Però ha subratllat ja treballa en un pla de transició. Hi està treballant un equip “multidisciplinari” i preveu mesures higièniques, sanitàries i tecnològiques per a una tornada “esglaonada”. Aquesta s’anirà adaptant a l’evolució dels contagis de coronavirus. Cada setmana s’aniran revisant els “marcadors” de la pandèmia. “Cada avenç setmanal que mostrin els marcadors permetrà l'obertura de nous espais i l'aixecament de restriccions”, ha assenyalat. Tot es farà amb “prudència”.

No només ha rebut crítiques dels partits de la dreta, sinó fins i tot dels seus potencials socis. Especialment pel retorn dels sectors no essencials a la feina dilluns que ve, amb els riscos que això comporta. Aquesta advertència ha aplegat des d’ERC, JxCat i la CUP fins a Més País. En aquest punt, el president espanyol els ha recordat que hi ha altres factors en joc, com les conseqüències socioeconòmiques, i els ha garantit que aquest retorn es farà de manera segura i aplicant protocols sanitaris.

Sánchez ha tornat a donar per fet, com ja va fer dissabte, que en dues setmanes haurà de tornar al Congrés dels Diputats per a demanar una nova pròrroga de l’estat d’alarma, més enllà del 26 d’abril. Això sí, la idea és que es vagi relaxant gradualment el confinament si es manté la bona evolució de les xifres.

Naufragi dels pactes de la Moncloa

Des del faristol del Congrés dels Diputats, Pedro Sánchez ha llançat una invitació a tots els partits. Ha convocat formalment, per la setmana que ve, una primera reunió pel que han batejat com a nous pactes de La Moncloa. La invitació l’ha dirigit a tots els partits que s’hi vulguin sumar, que de moment no en són gaires. “Tots estem cridats a aquests pactes”, ha defensat el dirigent socialista, que ha assegurat que “integraran en aquest acord els agents socials i els presidents autonòmics”. Però l’oferta ha naufragat estrepitosament. Ni els seus socis, ni tampoc els grans partits de la dreta, han comprat el marc mental. Pràcticament només els deu diputats de Ciutadans han pujat al carro, consumant el viratge de la formació amb Inés Arrimadas.

PP i Vox no compren

Pablo Casado ha titllat de “cortina de fum” l’oferta de Sánchez. El líder del PP ha acusat el president espanyol de voler “fagocitar” els Pactes de la Moncloa de 1977 per “tapar fracassos presents”. El dirigent conservador ha ironitzat que “difícilment pugui aspirar a reescriure la Transició qui no és capaç de negociar un decret”. Ha recordat com aquests mesos el seu partit ha ofert "fins a 11 pactes d’estat”. L’ultradretà Santiago Abascal directament ha reclamat la dimissió de Sánchez. Concretament el líder de Vox li ha reclamat que “pagui les nòmines i se’n vagi”.

Els independentistes, tampoc

Els mateixos recels, per motius diferents han expressat els seus socis fins ara, començant per l’independentisme. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ho ha trobat absurd: “La resposta no pot ser reeditar el que ja es va fer malament”. El cap de files dels republicans a Madrid ha advertit Sánchez que "no hi haurà pacte que valgui" sense un pacte previ a la Unió Europea i sense pactar també amb la Generalitat i el govern de País Basc. Per la seva part, telemàticament, Laura Borràs s'ha mostrat oberta a participar en una reunió transversal per afrontar la crisi del coronavirus però "no per reeditar els Pactes de la Moncloa”. Finalment, la cupaire Mireia Vehí ha alertat que aquells pactes van suposar “baixada de salaris, pau sense justícia ni memòria, consensos sense drets laborals i la porta oberta al neoliberalisme”. Amb ells que tampoc hi comptin. 

Però els independentistes no només han criticat la reedició dels pactes de la Moncloa, sinó també la fi del confinament total. Tots tres partits han coincidit a alertar dels riscos del retorn a la feina dels sectors no essencials. Una crítica a la qual s’hi han sumat altres potencials socis de Sánchez, més enllà dels independentistes, com Íñigo Errejón, de Més País.

Hemicicle buit

El Partit Popular havia amenaçat de trencar el confinament, assistint al ple amb mig grup: 45 dels seus 89 diputats. Finalment, no ha estat així, i han continuat limitant la seva presència a un màxim del 10%. En total, per aquest ple, fins a 307 diputats han demanat el vot telemàtic, una xifra idèntica a la del ple celebrat ara fa dues setmanes. Entre ells, 77 dels 89 parlamentaris del PP.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món