Pedro Sánchez s’ha fet el sorprès pel no dels independentistes catalans a la quarta pròrroga de l’estat d’alarma. El president espanyol no entén les crítiques al comandament únic, que nega que sigui una recentralització de competències. Ha defensat aquest comandament únic perquè hi ha coses que només pot fer l'Estat, com ara limitar la mobilitat interprovincial. "El que avui vivim no són circumstàncies normals", ha justificat el dirigent socialista en la seva rèplica.

En resposta a Laura Borràs, Sánchez ha recordat que el president Torra va demanar des del principi la limitació de la mobilitat entre províncies. I ho ha fet servir per defensar l’estat d’alarma: “El Govern de la Generalitat no té instruments jurídics per a tancar Barcelona. No els té”. Segons ha defensat, això només ho pot fer el govern espanyol amb l’estat d’alarma.

El president del govern espanyol ha negat que el comandament únic suposi la centralització de competències. De fet, ha apuntat que el diàleg és continu amb les comunitats, assegurant que el 83% de les propostes dels governs autonòmics han estat incorporades al pla de desescalada. També ha subratllat que hi haurà una negociació bilateral amb cada executiu. “Què més podem fer?”, li ha preguntat. Ha negat cap "menyspreu" a l'autogovern de Catalunya.

Amb tot, el dirigent socialista ha dit tenir un “profund respecte per l’autogovern de Catalunya”. I ha etzibat a Borràs: “Potser molt més que alguns líders del seu partit”.

Sánchez ha tingut un altre dard pel president Torra, fent servir el doctor Oriol Mitjà. "Alguns epidemiòlegs de capçalera de la Generalitat de Catalunya han donat suport al nostre pla de desescalada", ha ironitzat.

“La gent no sap les fronteres d’una àrea sanitària”

En resposta a Gabriel Rufián, el president espanyol ha defensat el desconfinament per províncies, i no per zones sanitàries com defensa el Govern de la Generalitat. “La gent no sap les fronteres d’una àrea sanitària. Vostè les sap, senyor Rufián?”, l’ha interpel·lat directament. “Saben quines són les fronteres administratives de les províncies i no les d'una àrea sanitària”, ha insistit en aquest sentit. No obstant això, ha dit que les comunitats poden proposar les seves propostes sempre que siguin factibles.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món