La conselleria de Salut continua sense nomenar la persona que ha d'ocupar la secretaria de Salut Pública en substitució del doctor Joan Guix, que va renunciar al càrrec a finals de maig, la qual cosa ha provocat una pluja de crítiques aquest matí al Parlament per part de l'oposició durant la sessió de control al Govern. Això no obstant, i en ple rebrot del coronavirus al Segrià, aquesta tarda la consellera Alba Vergés ha anunciat la creació d'una unitat de seguiment de la Covid-19 que encapçalarà el doctor Jacobo Mendioroz.

jacobo mendioroz coronavirus
El doctor Jacobo Mendioroz encapçalarà la nova unitat de seguiment de la Covid-19​

"Havíem de tenir un àmbit de coordinació de tots els actors implicats a donar aquesta resposta per part del Govern, no només des del punt de vista de la vigilància epidemiològica, sinó també en l'àmbit de la prevenció", ha argumentat la consellera en presentar la nova unitat.

Mendioroz, que és metge especialista en medicina preventiva i salut pública i coordinador de la unitat de suport a la recerca de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central, ha explicat que l'objectiu d'aquesta unitat és "simplificar processos, millorar la comunicació i treballar de manera més transversal i coordinada". Junt amb ell, integraran aquesta unitat un equip d'una desena de professionals de diferents disciplines.

L'objectiu, segons ha explicat, és coordinar un sistema de vigilància i preparar les respostes davant de l'epidèmia en funció de les situacions que es vagin plantejant.

Dubtes sobre el confinament

De moment, el responsable de la unitat ha plantejat durant la roda de premsa dubtes sobre l'efectivitat de tancar un territori davant del rebrot de la malaltia i s'ha preguntat si aquesta ha de ser la resposta.

"No és un sistema sostenible ni adequat", ha assegurat a més de subratllar que "el tancament conté la infecció però té efectes sobre la salut", atès que provoca un ajornament del tractament de malalts crònics o agreujament de les malalties mentals.

Mendioroz ha insistit en la conveniència de mantenir les mesures bàsiques d'higiene i protecció així com la utilització de la mascareta, l'obligatorietat de les quals ha aprovat aquest matí el Procicat.

De la seva banda, el director de l'Agència de Salut Pública, Xavier Llebaria, que ha participat a la roda de premsa de presentació de la nova unitat, en ser interrogat sobre el control dels brots existents a Catalunya, ha assegurat que ara mateix la traçabilitat de les noves infeccions s'està duent a terme "al cent per cent pràcticament".