Des de l'inici de la pandèmia que està portant al límit el sistema sanitari català, són moltes les veus que apunten i carreguen contra les retallades del govern d'Artur Mas. Davant l'allau de crítiques, moltes de les quals provinents del PSC, Xavier Sala-i-Martin ha sortit al pas per recordar al president José Montilla que els ajustos en sanitat van arrencar l'últim any del seu govern tripartit. 

"Fa dies que dic que culpar les retallades de la pandèmia del Covid-19 és una tonteria. Però vostès fa dies que ho fan. L’únic que els demano és que, si volen fer-ho, com a mínim facin-ho bé i assumeixin les responsabilitats que els pertoca. Que no són poques", afirma l'economista en una rèplica a l'expresident de la Generalitat. 

Abans, Montilla havia publicat un quadre del diari Expansión amb el següent comentari: "davant les mentides i les "fake news", l'evolució de la despesa sanitària a Catalunya demostra que les retallades van començar després de l'últim govern tripartit a Catalunya". Una afirmació que Sala-i-Martin assegura que és falsa. "La pàgina de diari que mostra vostè ensenya la despesa PRESSUPOSTADA. Que vostè doni més credibilitat a una notícia de diari q la web de la Generalitat que vostè va presidir no em sorprèn. Que confongui despesa PRESSUPOSTADA amb la realment executada és... preocupant", lamenta.