La desescalada dissenyada i executada des de Madrid no respon a les necessitats dels territoris. Així ho ha denunciat Gabriel Rufián aquest dimecres, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, l’endemà de conéixer l’estratègia de desconfinament pels mitjans de comunicació. Davant tot això, el portaveu d’ERC a la cambra baixa ha reclamat dues accions concretes a Pedro Sánchez: “liquidar” l’estat d’alarma i el “retorn de les competències” perquè siguin les autonomies les que gestionin la transició del coronavirus. Ha aprofitat per recordar que l'alternativa al diàleg és "Abascal i els seus col·legues".

El dirigent republicà ha preguntat a la vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, responsable del desconfinament. El primer que li ha retret és que s’assabentés dels plans per la roda de premsa. “De fet, és l’única font d’informació que tenim. Són ja 47 dies d’estat d’alarma sense diàleg, sense consensuar, sense coordinar, assabentant-nos de les coses per rodes de premsa”, ha criticat. “Si ens haguessin trucat, els hauríem dit que no té sentit poder anar a tallar-se el cabell abans d’anar a veure la teva mare”, ha assenyalat. També ha criticat el desconfinament per províncies.

Per tot això, Rufián ha fet un parell de peticions: “Liquidin l’estat d’alarma, retornin les competències a les comunitats i sobretot dialoguin”. En aquest sentit, els ha enviat una advertència: “Són conscients de quina és l’alternativa a no dialogar? És Abascal i els seus col·legues, els que consideren que menjar és social comunista”. Els hi ha preguntat si “els importa la legislatura”, la majoria que fins ara han tingut.

La ministra Teresa Ribera ha respost que han “primat la seguretat sanitària” i han actuat sota el principi de gradualitat. “Hem de ser conscients i respectuosos de l'Estat autonòmic. El virus no respon a límits geogràfics de cap tipus. És un sistema en el que hem d'aprendre a fer-ho tots junts”, ha argumentat la vicepresidenta quarta del govern espanyol.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món