Com el PNB, Esquerra Republicana està rebotada per com s’està enfocant la desescalada. En aquest context, el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha instat Salvador Illa a desfer els plans decidits a 600 quilòmetres del territori. “No té cap sentit ja aquest estat d’alarma”, ha criticat el dirigent republicà. Ha insistit en un reclam al ministre de Sanitat: que posin fi al comandament únic i retornin les competències a les comunitats per gestionar el desconfinament.

En la seva intervenció a la comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, el portaveu d’ERC ha lamentat que “aquells que van facilitar la seva arribada a la Moncloa” s’hagin d’”assabentar de les coses per les rodes de premsa”. Rufián ha ironitzat que sembla “un homenatge a Robespierre i a jacobinisme”. Dit això, ha reclamat que liquidi el seu pla de desescalada. “No és per nacionalisme, és per eficiència”, ha argumentat. Ha tornat a demanar aixecar l’estat d’alarma i que siguin les comunitats les que ho gestionin. Això seria una “tornada a la normalitat política”.

El diputat republicà també ha carregat contra el model provincial, posant un exemple: una persona pot fer 180 quilòmetres de Puigcerdà a Blanes per fer el vemut, però no ho pot fer algú que viu a Malgrat de Mar, a tres quilòmetres de Blanes. “Convé parlar i consensuar. Si no, les relacions institucionals tornaran a degradar-se”, ha advertit.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món