Fins a quatre vegades ho ha hagut de repetir la ministra de Defensa: les decisions s’han pres “sense cap consideració de caràcter polític”. En la seva compareixença davant la comissió del Congrés dels Diputats aquest dilluns, Margarita Robles ha defensat que “tot el que s’ha fet des de l’exèrcit ha estat amb un objectiu únic i exclusiu: salvar vides”. La titular de les Forces Armades s’ha volgut fer responsable de tots els errors que s’hagin pogut cometre.

Robles ha negat ordres polítiques ja des d’un bon inici, motu proprio, en arrencar la seva compareixença davant la comissió de Defensa. La ministra ha donat explicacions de l’Operació Balmis de lluita contra el coronavirus, que ha desplegat l’exèrcit per tot el territori espanyol. En total han estat 17.000 actuacions en més de 2.000 localitats, amb algunes actuacions polèmiques en territoris com Catalunya o Euskal Herria.

La titular de Defensa ha sostingut que el seu únic objectiu ha estat “salvar vides”, i per tant, ha negat cap actuació per criteris polítics o de propaganda. Fins i tot ha dit que els militars “han estat un exemple”, situant-los al mateix nivell que el personal sanitari o el personal de transport. “El millor reconeixement que puc fer com a ministra és donar-los les gràcies des d’aquí, seu de la sobirania popular”, ha afirmat. També s’ha dirigit especialment al cap de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villaroya, present a la sala. Aprofitant les crítiques de Gabriel Rufián, li ha agraït la seva tasca de comunicació i s’ha apoderat de les seves paraules.

En aquest context, Margarita Robles ha defensat que “tot allò positiu” ha de ser atribuït als homes i dones de les Forces Armades espanyoles, i que per contra, “els errors són exclusivament meus”.

Rufián, contra el JEMAD i contra Buch

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, no ha desaprofitat l’ocasió per disparar contra el JEMAD, però també contra els seus socis de govern, fent servir la polèmica del conseller Miquel Buch sobre les 1.714.000 mascaretes repartides a Catalunya. “A nosaltres tan anormal ens sembla un uniformat parlant de guerres com un senyor amb corbata fent numerologia conspiranoica sobre les mascaretes que li han passat per fer-lo enfadar”, ha ironitzat el diputat republicà.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món