Les restriccions que ha imposat aquest matí el Govern un cop s'ha fixat l'estat d'alerta a Catalunya pel coronavirus contemplen un règim sancionador, segons la resolució publicada aquesta mateixa tarda pel Diari Oficial de la Generalitat i "per la qual s’adopten mesures de distanciament social en relació amb els esdeveniments multitudinaris per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2".

La resolució, que signa la consellera de Salut, Alba Vergés, enumera les limitacions en esdeveniments esportius i en activitats col·lectives de més de 1.000 persones, tal i com ha explicat aquest matí el president, Quim Torra. Però a més, inclou un article en què s'assenyala el règim sancionador i sobre qui recau la responsabilitat de garantir el compliment d'aquestes restriccions.

El text aprovat avui especifica que “aquestes mesures s’apliquen a activitats d’espectacles públics, recreatives i qualssevol altre d’oci, culturals, religioses o similars, amb independència que siguin ofertes per un titular, explotador o organitzador públic o privat”. Segons la resolució, són responsables del compliment de les mesures preventives les persones físiques o jurídiques titulars, explotadores o organitzadores de les activitats afectades per l’ordre.

Aquests nous requeriments s’emparen en la Llei 18/2009, del 22 d’octubre de Salut Pública. En concret, en l'article 50, que es refereix a la “intervenció administrativa en protecció de la salut i prevenció de la malaltia”.

Tot i que la llei de Salut Pública inclou un règim sancionador, aquest mateix article invocat per la resolució d'avui ja contempla la possibilitat de multes coercitives específiques per garantir el compliment de les mesures adoptades. En aquest cas les multes no poden excedir els 6.000 euros, són imposades pel mateix òrgan que ha dictat la mesura cautelar o el requeriment, és a dir, en aquest cas la conselleria de Salut. Es poden imposar fins a un màxim de tres cops, no tenen caràcter de sanció, i són compatibles amb la possibilitat de rebre també multes conseqüència del règim sancionador que contempla aquesta norma.

Sancions

En relació al règim sancionador de la Llei, el títol V parla de tres tipus d'infraccions lleus, greus o molt greus. Les infraccions lleus poden comportar sancions de fins a 3.000 euros, les greus, fins a 60.000 euros i les molt greus fins a 600.000 euros. A més, en cas d’infraccions molt greus, el Govern pot tancar temporalment la instal·lació per un termini màxim de cinc anys.

La resolució aprovada avui per l'executiu català no especifica el grau d’infracció que comportar trencar les restriccions acordades. No obstant, la llei sí assenyala entre les infraccions greus “incomplir els requeriments específics que formulin les autoritats sanitàries o llurs agents, si aquest incompliment no comporta un dany greu per a la salut.

Entre les molt greus, hi figura “incomplir de manera reiterada requeriments específics que formulin les autoritats sanitàries o llurs agents, o incomplir un requeriment si aquest incompliment ha comportat danys greus per a la salut”.

Així mateix, la norma atorga potestat sancionadora a alcaldes -fins a 300.000 euros- i al ple del consistori -fins a 300.000-, així com als responsables d’ens comarcals, a l’Agència de Salut Pública i el Consell General d’Aran.

La resolució publicada al DOGC especifica que el departament de Salut haurà de fer arribar les noves mesures al departaments del Govern afectats, a l’Ajuntament de Barcelona, a la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Municipis i Comarques.

La vigència d’aquestes mesures s’inicia demà, 12 de març, i té una durada mínima de 15 dies, que es podran revisar en funció de la situació epidemiològica de cada moment.