El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha fet balanç del primer dia de sortides generalitzades per passejar o fer esport al país. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Buch ha apuntat que "és necessari confiar en la ciutadania, en el seu civisme i autoprotecció" i ha afegit que "qui pot fer més per la lluita contra el coronavirus són tots els catalans i catalanes".

El conseller d'Interior, d'altra banda, ha reconegut que controlar les franges horàries per fer esport "és molt complicat" i ha explicat que, "encara que la Policia Local i els Mossos intentin vetllar perquè tothom compleixi les normes, hi pot haver enganys".

Buch, però, s'ha mostrat agraït amb les persones que sí que han seguit el confinament durant les darreres setmanes i ha afegit que "la Generalitat té plena confiança en la ciutadania".

Una gratificació als Mossos?

D'altra banda, el conseller d'Interior també ha parlat sobre la possibilitat que el cos dels Mossos cobri un extra com a gratificació per la seva tasca durant la crisi del Covid-19.

"Nosaltres tenim tres grups de treballadors: els Mossos, els Bombers i Protecció Civil; no seria just que uns cobressin i els altres no. Hem de buscar la manera perquè ningú se senti exclòs, portem moltes setmanes treballant i tothom està fent molts esforços, començant pel col·lectiu sanitari", ha dit.

Sobre el paper dels Mossos durant la crisi, Buch ha apuntat que "han fet un sobreesforç per adaptar-se a l'actualitat" i ha reivindicat que al cos "falten agents".

"Els Mossos d’Esquadra no tenen un esperit sancionador permanent. No tot s’acaba en multes”, ha afegit.

La gestió del govern espanyol

Per últim, Buch ha criticat la gestió del desconfinament per part del govern de Pedro Sánchez. El conseller ha afirmat que, si depengués d'ell o de la Generalitat, "desconfinaria territorialment".

"La Generalitat ha fet propostes, ens han dit que no i després han acabat sent que sí. El joc de l'Estat espanyol és dir que no a les nostres propostes, encara que aquestes segueixin criteris científics", ha dit. I ha afegit: “S’ha de tractar Catalunya d’una forma diferent. Hem de tractar els territoris en funció de les dades epidemiològiques i sanitàries”.

Pel que fa a les restriccions per províncies imposades pel govern de Sánchez, Buch ha apuntat que "cauran pel seu propi pes" i que "només serveixen per entendre l’estat espanyol de fa dos segles".

"Sánchez, primer fa els anuncis i després fa veure que escolta els presidents autonòmics”, ha sentenciat.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.