Europa no arreglarà la crisi econòmica amb els coronabons. Això és el que ha volgut reiterar avui la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, que ha instat a buscar mecanismes comunitaris per ajudar els països de la Unió Europea (UE) més afectats per la pandèmia dins dels actuals tractats, descartant així implícitament opcions com la de posar en marxa els anomenats coronabons.

Un Fons de Recuperació que ajudaria a sortir d'aquesta situació excepcional i que no ha de sorprendre ja que anteriorment, havia avisat que els eurobons no existiren mentre ella existís.

Merkel ha subratllat que qualsevol solució que "no estigui dins dels tractats" implicaria l'elaboració d'un nou text comunitari que portaria "dos o tres anys", quan les ajudes es necessiten de manera immediata. A la vegada, la cancellera ha subratllat que "Alemanya vol ser i serà solidària" en aquests moments de crisi, i ha afegit: "Em fa mal gairebé haver de repetir-ho".

Què proposa doncs? Merkel està convençuda que calen respostes ràpides i s'ha compromès a participar més enllà dels "500.000 milions d'euros que ja es disposa". La resposta trenca amb la idea de Pla Marshall i les ajudes que el president espanyol, Pedro Sánchez, demana en més d'una roda de premsa. Així doncs, aquests títols de deute comú europeu, defensats sobretot pels països del sud però també Bèlgica o Luxemburg, no serien viables ara mateix per Merkel. El concepte és similar als bons del tresor que emet l'estat per financiar-se.

Sobre el confinament d'Alemanya, Merkel ha introduït un nou concepte per parlar de les crítiques i la decepció que pot provocar aquesta situació a la ciutadania. Per això parla "d'orgies de debats" com aspecte negatiu per fer front a la pandèmia. A més, considera que el que ara interessa és veure "l'evolució fins el 30 d'abril", data de caducitats de les mesures alemanyes. I no descarta augmentar les restriccions a partir del mes de maig en alguns àmbits.