El Ministeri de Justícia ha demanat de forma urgent als 4.000 registres civils que hi ha a Espanya que enviïn avui mateix informació de totes les llicències d'enterrament tramitades des del dia 14 de març, la vigília de l'entrada en vigor del decret d'alarma per la pandèmia de coronavirus. Segons avança Cadena SER, la informació ha d'incloure el nombre de morts, la localitat on es van produir, el lloc de la mort i si la causa va ser per coronavirus. L'objectiu és aclarir la xifra real de morts per Covid-19 a Espanya, que segons Sanitat és actualment de 13.798.

Els registres civils ja havien rebut dissabte una instrucció de Justícia perquè enviessin diàriament el nombre de morts diaris que notificaven i, de fet, es va ampliar l'horari de la jornada del registre fins a les 20 hores. Però dimarts, i davant de la dificultat per conèixer les dades reals de morts per coronavirus, van rebre un avís perquè, de forma urgent, enviïn la informació més exacta possible sobre nombre de morts, localitat i lloc de la mort: si va ser en hospital, en residència d'ancians o a casa.

El ministre Salvador Illa va admetre aquest dimarts que només es comptabilitzen les morts confirmades amb prova diagnòstica per coronavirus, és a dir, els morts a l'hospital perquè ara mateix només es fan els test als hospitalitzats, als pacients greus. En les dades oficials no estan inclosos els ancians morts en residències perquè fins ara no se'ls va fer aquesta prova.