Al llarg de la seva trajectòria com a responsable de la diplomàcia internacional, Josep Borrell s'ha esforçat a alertar del perill del nacionalisme, específicament del nacionalisme català. Ara, amb la pandèmia del coronavirus sacsejant el món sencer, l'alt representant de la UE hi torna i adverteix que aquesta crisi sanitària farà créixer "la temptació d'aixecar murs". I com a exemple, posa el president de la Generalitat, Quim Torra, per haver afirmat que "Catalunya ho hauria fet millor si fos independent". 

Durant una conferència virtual organitzada pel Foro Nueva Economía, l'exministre d'Exteriors espanyol ha lamentat que "vist des de Brussel·les sorprèn com és d'agra la política a Espanya, en moments en què hi hauria d'haver més cooperació". En aquesta línia ha alertat que en la situació d'emergència per coronavirus, els "populismes, nacionalismes i autoritarismes trobaran terreny adobat per a les seves tesis". Per fer-hi front, ha subratllat que és imprescindible fer "una crida a la unitat, la cooperació i la suspensió de conflictes". 

Sobre el paper d'Europa, Borrell ha defensat que cal "pujar un graó més en la solidaritat europea", amb la mirada posada a la cimera que aquest dijous reunirà els caps d'estat i de govern per abordar, un cop més, quina ha de ser la resposta a la crisi econòmica derivada de la Covid-19. 

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.