La secretària d'Estat per a l'Esport, Irene Lozano, no es resigna a perdre la marca Espanya Global que va dirigir en l'anterior govern per encàrrec de l'aleshores ministre d'Exteriors, Josep Borrell. Enmig de les mesures urgents adoptades arran de la crisi del coronavirus, ha creat la fundació Espanya Esport Global aprofitant el decret 15/2020 de mesures urgents complementàries per fer costat a l'economia i el treball.

Si Espanya Global es va crear per millorar “la imatge i reputació d’Espanya” tant dins com fora de les fronteres de l’Estat, la Fundació Espanya Esport Global es crea segons aquest decret, per a la “promoció, impuls i difusió de l’esport federat, olímpic i paralímpic, així com per a la internacionalització de l’esport espanyol”.

La força de l'esport per a la marca Espanya ja era un punt d'interès per a Lozano com a responsable d'Espanya Global. L'octubre passat, va arribar a un acord amb la Federació Espanyola de Futbol, des d'Espanya Global, per enfortir la imatge internacional d'Espanya.

Segons el decret, entre les funcions que assumeix aquesta nova Fundació hi ha dissenyar projectes de difusió i promoció nacional i internacional de l’esport espanyol. Formen part del patronat de la Fundació, entre d’altres, la Reial Federació Espanyola de Futbol, la Lliga de Futbol Professional i les restants federacions esportives espanyoles i competicions oficials i no oficials.

La diputada de JxCat, Míriam Nogueras, ha denunciat a través d'un fil de piulades que, amb aquesta iniciativa, s'usurpen competències que la Generalitat té en exclusiva en matèria d'esport, "obviant la coordinació i decidint de manera unilateral".

No només això, Nogueras adverteix que a partir d'ara l'aportació dels drets televisius del futbol a l'Estat s'incrementa d'un 1% a un 1,5%, que aquest increment seria el preu que ha hagut de pagar la federació per acabar la Lliga i que aquests diners aniran directament a la nova Fundació Espanya Esport Global.

La diputada adverteix la vulneració que aquesta modificació pot representar de la llei de 2015 sobre drets televisius i denuncia que es gastaran tots aquests diners "en promoure la imatge d'Espanya al món" en comptes de destinar-los a a l'esport de base.