Alemanya assumeix aquest dimecres la presidència rotatòria de la Unió Europea (UE), que estarà fortament marcada per la crisi de la Covid-19. "Aquesta no és la presidència que preparàvem", admeten fonts diplomàtiques alemanyes.

Berlín s'ha vist forçada a redefinir els seus plans per als pròxims sis mesos al capdavant de les reunions ministerials del Consell de la UE per la pandèmia. Ara, les grans prioritats de la presidència alemanya seran impulsar un acord entre els socis europeus sobre el pla per a la recuperació econòmica i un pacte comercial amb el Regne Unit abans de finals d'any. D'aquesta manera, el dossier migratori i el mediambiental que volien avançar han quedat relegats a un segon pla. 

Angela Merkel ACN

Imatge d'arxiu d'Angela Merkel dirigint-se al Parlament Europeu / ACN

"Quan es resolgui la recuperació i l'acord amb els britànics, llavors podrem parlar d'immigració", admeten fonts diplomàtiques alemanyes. De fet, el govern d'Angela Merkel mesurarà l'èxit de la seva presidència en funció de com avanci la Covid-19 i el pacte comercial amb els britànics.

"Si al final de la presidència alemanya hi ha un acord sobre la recuperació seria un enorme èxit per nosaltres. Si també tanquem un pacte pel Brexit seria magnífic", asseguren.

La carpeta britànica

La segona prioritat dels alemanys serà ajudar a tancar les negociacions comercials entre la Comissió Europea i el Regne Unit, encallades des del març.

"És possible, però cal que els britànics siguin menys ideològics i més pragmàtics", exigeixen després de constatar que el govern de Boris Johnson no demanarà una pròrroga del període transitori, que acaba el 31 de desembre.

Relacions amb Trump

Per Berlín, l'actitud del president dels Estats Units, Donald Trump, és preocupant, especialment en el camp comercial. Tot i això, aposten per mantenir-se a l'expectativa dels resultats electorals al novembre. "Hem de fer un balanç de les nostres relacions després de les eleccions", defensen.

En aquest sentit, els alemanys no esperen que Washington s'aventuri a declarar una guerra comercial "completa" a la UE en plena campanya electoral.

Merkel: "Europa pot sortir més forta de la crisi"

En les setmanes anteriors a l'assumpció de la presidència i conscient del moment clau que viu la UE, Merkel ha fet una crida a la solidaritat davant la possibilitat de fractura. "Europa pot sortir més forta de la crisi", va reivindicar la cancellera en un acte de la fundació Konrad-Adenauer-Stiftung.

En un debat al parlament alemany, Merkel va alertar que la pandèmia ha evidenciat les "vulnerabilitats" de la UE. "Mai abans la cohesió i la solidaritat havien estat tan importants", va dir la cancellera en referència al pla econòmic en un discurs en què també va apostar perquè la UE tingui un paper global fort.

"El món necessita en aquest moment la veu forta d'Europa per protegir la dignitat de les persones, la democràcia i la llibertat", va defensar la cancellera davant els diputats alemanys.

El repte d'una nova crisi

No és el primer cop que Alemanya assumeix la presidència rotatòria en un moment convuls. Ja ho va fer en el primer semestre del 2007, en què la UE també feia front a una "profunda crisi", recorda Hans-Gert Pöttering, que va ser president de l'Eurocambra durant la presidència alemanya del 2007.

Segons Pöttering, seria "un gran èxit" que la UE tanqués un acord sobre el pla de recuperació durant la presidència alemanya, però avisa que també s'han d'abordar altres qüestions, com l'estat de dret, la digitalització, el canvi climàtic i la política d'asil, entre d'altres.

Alemanya assumeix en un moment clau la presidència rotatòria, en la qual Merkel també es juga el seu llegat europeu. La cimera del juliol serà la primera prova de foc, però l'èxit o el fracàs de la presidència alemanya també es mesurarà per la capacitat de contribuir a tancar la negociació comercial amb el Regne Unit i d'aconseguir avançar en àmbits que la pandèmia ha relegat, com la política climàtica o la migratòria.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat