Davant l’anunci del lehendakari Íñigo Urkullu, que planteja celebrar les eleccions basques al juliol, el govern espanyol ni diu que ni diu que no. En aquests moments no poden garantir quina serà la situació del coronavirus. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha desitjat que així sigui, i en qualsevol cas ha deixat clar que serà la situació la pandèmia la que permetrà o no la celebració dels comicis.

“Tant de bo es puguin celebrar les eleccions al País Basc i Galícia com abans millor”, ha desitjat el dirigent socialista, que ha assenyalat que van ajornar-se per la “situació epidemiològica”, i que serà aquesta mateixa situació “la que determinarà si es poden celebrar en les dates que s’han comentat”. I ha conclòs sobre això: “Tant de bo sigui així. Voldrà dir que estem en condicions òptimes”.

Segons ha informat el mateix Urkullu davant la Diputació Permanent del Parlament Basc, el pròxim dijous 30 d'abril convocarà el conjunt dels partits amb representació a la cambra per avaluar la declaració d'emergència i analitzar la possibilitat de celebrar les eleccions "en un termini de tres mesos, abans de l'agost". El lehendakari ha argumentat que convé realitzar els comicis a l'estiu perquè a la tardor s'espera un rebrot del virus i encara no hi haurà vacuna per frenar-lo.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món