Alguns territoris, com Catalunya o el País Basc, ja estan demanant aixecar l’estat d’alarma i retornar les competències per gestionar la desescalada. El més contundent probablement ha estat el lehendakari Íñigo Urkullu, que va denunciar d’un “retrocés centralitzador”. Davant d’aquest panorama, Salvador Illa ha avisat que “és imprescindible mantenir l’estat d’alarma” per aplicar la desescalada. Si no, ha advertit, es correrien “riscos que no val la pena córrer”.

En roda de premsa des de la Moncloa, el ministre de Sanitat ha subratllat en diverses ocasions que “l’estat d’alarma ha funcionat” a Espanya i que “és imprescindible mantenir-lo per a la fase de desescalada”. Ho és “més que mai”. En aquest sentit, ha subratllat que “és una evidència que ha funcionat”. I ha afegit: ”Per tant, faríem bé de no confrontar salut i política. Faríem bé d’aplicar el pla de transició”.

El dirigent socialista ha assenyalat que “si no s’aprova, no es podran restringir les llibertats” de mobilitat com fins ara, i llavors es correran “riscos que no val la pena córrer”.

Urkullu i Rufián denuncien recentralització

Aquest dimecres, el lehendakari Íñigo Urkullu va passar a la confrontació amb Sánchez i va reclamar aixecar l’estat d’alarma. El president basc va denunciar un “retrocés centralitzador” del govern espanyol amb l’ajuda del comandament únic i la recentralització de competències. El dirigent jeltzale considera que la desescalada s’hauria de dur a terme seguint la “legislació ordinària” i des del territori, no decidint-ho tot des de Madrid. “El comandament únic no està oferint un model millor i més eficaç, al contrari”, va denunciar Urkullu.

En els mateixos termes s'ha expressat aquest dijous el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, un dels principals socis del govern de coalició. “No té cap sentit ja aquest estat d’alarma”, ha criticat el dirigent republicà. Ha insistit en un reclam al ministre de Sanitat: que posin fi al comandament únic i retornin les competències a les comunitats per gestionar el desconfinament.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món