El ministeri de Sanitat ha negat aquest vespre que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i no les províncies com a marc de referència per al desconfinament, com havien assegurat fonts de Salut. Des del ministeri, fonts properes al ministre Salvador Illa han assegurat que "no hi ha res en ferm". "S'ha quedat a estudiar les propostes que es plantegin", afirmen les mateixes fonts.

El govern espanyol recorda que l'opció d'estudiar alternatives a les províncies es preveu en el BOE publicat aquest diumenge, però neguen cap decisió. Des de Salut, en canvi reiteren a l'ACN que a la reunió que ha mantingut Vergés amb Illa, aquest ha acceptat que el Govern enviï a Madrid les dades i propostes de la desescalada per regions sanitàries.

La consellera el ministre de Sanitat han mantingut aquest diumenge a la tarda una videotrucada per abordar l'estratègia a seguir en el pla de desconfinament provocat per la crisi del coronavirus.

Segons ha informat Salut, la consellera Vergés ha exposat a Illa la necessitat que les regions sanitàries, i no les províncies, siguin el marc de referència per fer el desconfinament a Catalunya, una circumstància que en la seva opinió Illa hauria acceptat. 

Vergés també ha tornat a reclamar que la Generalitat lideri el desconfinament i ha lamentat que el govern espanyol "menysté" les comunitats i només els demana que enviïn les dades i les propostes. Vergés ha recordat un cop més a Illa que el procés de desconfinament no s'està realitzant correctament perquè "el govern espanyol ha posat un calendari i unes dates abans de conèixer les dades".

Les fases de desescalada es farien, si s'acceptés aquest model, segons les nou àrees sanitàries: Terres de l'Ebre, Tarragona, Barcelona ciutat, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Catalunya Central, Lleida, Alt Pirineu i Aran, i Girona

Fonts de Salut han explicat, però, que si es percep algun "comportament especial" en una determinada Àrea Bàsica de Salut (ABS) o una altra agrupació, es farien noves propostes específiques. 

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, havia retret al govern espanyol no haver acceptat aquesta mesura abans. "Per què no escolten els nostres experts abans i no perdríem un temps preciós per prendre les decisions correctes?", s'havia preguntat via Twitter.

"Anys d’experiència avalaven la proposta catalana. Ara, que ens retornin les competències per a liderar el desconfinament des de Catalunya", ha afegit.