El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha assegurat aquest dimecres que els països de l'eurozona "ja han tocat fons" en la crisi del coronavirus des del punt de vista econòmic i augura que els nivells de producció previs a la pandèmia es recuperaran en un període d'entre "un any i mig i dos anys".

Durant una entrevista telemàtica organitzada per Esade, De Guindos també ha destacat la importància d'incrementar la despesa pública, "la millor recepta" per fer front als problemes econòmics a curt termini. Malgrat tot, l'exministre d'Economia espanyol també ha alertat que els governs hauran de tornar a equilibrar els nivells de dèficit un cop superada la crisi.

El vicepresident del BCE ha admès que injectar liquiditat als mercats pot ser perjudicial a mitjà termini, però també ha comentat que no aplicar cap mesura seria "molt pitjor". De fet, De Guindos confia que el paquet de mesures econòmiques impulsades durant els últims dies sigui suficient per recuperar els nivells d'ocupació previs a la pandèmia. "El llegat de la crisi serà una ràtio de deute públic en relació amb el PIB molt més alta, però quan torni l'activitat, la recaptació impositiva serà més gran i el nombre de prestacions de desocupació baixaran", ha comentat.

Segons De Guindos, l'economia europea patirà una "brutal caiguda" durant el primer semestre, mentre que durant la segona meitat de l'any la recuperació serà "considerable" però "incompleta". De fet, tal com assenyalen les previsions del BCE, el PIB de l'eurozona caurà vora un 9% el 2020 i creixerà entorn del 6%. Això sí, "sempre que no es produeixi cap rebrot del virus", ha matisat De Guindos.

Esforços insuficients

Malgrat que l'exministre d'Economia veu l'euro com una eina que ha permès fer "grans passos", també ha reconegut que encara queda molt camí per recórrer. Durant l'entrevista, De Guindos ha lamentat que el BCE no hagi dut a terme "tots els esforços suficients" per consolidar una unió bancària i una política fiscal més homogènia dins l'eurozona.

De cara als pròxims dies, però, el dirigent confia que els diversos països seran capaços d'arribar a acords per sortir junts de la crisi. "Durant la pròxima reunió del Consell Europeu tindrem un fons que, davant d'un xoc com l'actual, ens ajudarà a tots a sortir de la crisi, utilitzant les mateixes eines i evitant que alguns països vagin per davant la resta", ha comentat.

Finalment, De Guindos ha insistit que la recuperació també passarà per una consolidació de l'economia tant en l'àmbit domèstic com comunitari, i per un increment de la rendibilitat de les empreses. En aquest sentit, el vicepresident del BCE veu "imprescindible" eliminar l'excés de capacitat de les companyies.