El Govern publicarà "en breu" una resolució arran de la crisi del coronavirus per al cessament d'activitats o tancament a Catalunya d'àrees comercials que no estiguin destinades a productes de primera necessitat, així com gimnasos, locals d'oci -discoteques- i pistes d'esquí, segons ha anunciat el conseller d'Interior, Miquel Buch, en acabar la reunió del Procicat.

"No descartem que l'escenari canviï en les properes hores i siguin necessàries mesures més dràstiques", ha advertit el conseller, que ha insistit que l'objectiu és que no es propagui la malaltia i no es col·lapsi el servei de Salut.

Les mesures s'aplicaran de manera immediata tan bon punt es publiqui la resolució i seran d'obligat compliment. Afectarà grans àrees que no estiguin destinades a alimentació i serveis bàsics. El conseller no ha concretat si l’ordre inclourà bars i restaurants, però ha apuntat que podrien quedar recollits en la resolució en funció de l’aforament dels locals.

Evitar desplaçaments

L'executiu també demana l'ajornament de reunions o concentracions de gent per evitar que es faciliti la propagació del virus i evitar o limitar qualsevol desplaçament. "Tot el que pugui ser quedar-se a casa ens ajudarà a evitar aquesta propagació", ha insistit, especialment amb la mirada posada al cap de setmana.

Buch ha explicat que "ara per ara" no hi ha una ordre confinament de la població, tot i que sí una "recomanació" a tota la població que en la mesura que sigui possible s'eviti l'ús de l'espai públic".

De moment, en ser interrogat sobre el funcionament dels transports públics ha explicat que el Govern comptava que la reducció d’activitat d’escoles i el teletreball produirien una reducció de l’afluència a transports col·lectius i que així s’ha produït.

Pel que fa el confinament a la Conca d'Òdena, ha explicat que des de l'1.30h d'aquesta matinada no ha sortit cap persona de la zona, i que "la normalitat és absoluta" en el funcionament d'aquest dispositiu. Ahir al vespre van abandonar aquesta àrea 765 persones que, segons els consellers, van ser prèviament identificades.