El govern espanyol proposa multar amb fins a 100 euros a tots aquells ciutadans que no portin mascareta un cop s'entri en la nova normalitat, segons ha informat La Ser. Dins del Decret Llei de l'anomenada "nova normalitat", s'estableix que qui no compleixi la obligatorietat de portar mascareta rebrà una multa de fins a 100 euros que serà considerada una infracció lleu.

Quan es validi aquest nou Decret Llei, serà obligatori portar mascareta a la via pública, a l'aire lliure i en qualsevol espai tancant d'ús públic sempre i quan no es pugui mantenir un distanciament social entre un metre i mig i dos metres. A més. com ja passa actualment, serà obligatòria en tots els transports públics i en els vehicles privats si els passatgers no són de la mateixa unitat de convivència.

Aquestes obligacions queden excloses en els casos de gent amb dificultat respiratòries, discapacitats o persones dependents sense autonomia, persones amb alteracions de la conducta o per fer activitats amb les que resulti incompatible l'ús de mascareta, com per exemple fer esport.

L'esborrany també estableix que les Comunitats Autònomes seguiran tenint l'obligació de facilitar al Ministeri de Sanitat totes les dades necessàries per fer seguiment de la covid-19 i les que calgui per garantir la coordinació entre les autoritats sanitàries davant de situacions d'emergència.

En cas de nous brots, establiments, mitjans de transport i altres entitats hauran de facilitar a les autoritats sanitàries la informació de què disposin per identificar les persones potencialment afectades, amb l'objectiu de traçar contactes i tallar cadenes de transmissió.