El Govern ha decidit moure peça fins i tot abans de conèixer els plans de l'executiu espanyol per al desconfinament. Aquest matí ha anunciat que demanarà al govern espanyol una pròrroga del confinament total. "És millor allargar aquest patiment que no pas tornar a tenir rebrots de Covid-19", ha argumentat el conseller d'Interior, Miquel Buch, en la roda de premsa diària per donar compte dels treballs de Procicat.

"Tot aquest esforç, tota aquesta angoixa, potser no serveix per res i ha estat en va si no som capaços d'aguantar el confinament i si no som capaços que la malaltia no rebroti", ha advertit el conseller d'Interior, que ha subratllat que un rebrot seria la pitjor notícia.

Buch ha explicat que la decisió havia estat adoptada en el marc del comitè d'emergències del Procicat, que avui mateix es traslladarà la petició al govern espanyol i que l'executiu català confia rebre una resposta positiva.

La consellera de Presidència, Mertixell Budó, ha argumentat que en aquest moment des del govern espanyol arriba "incertesa". "Incertesa en saber el desconfinament fins on arribarà, si serà gradual, quins sectors podran tornar a treballar", ha subratllat.

A parer del Govern, aixecar ara el confinament seria el retorn a una ”falsa normalitat” perquè els experts indiquen que encara no s’ha arribat a una situació de control del coronavirus. De fet, segons Buch, la pròrroga s’hauria d’estendre a tota Espanya.

El Govern prendrà decisions

Per aquesta raó, el conseller d'Interior ha advertit que si el govern de Pedro Sánchez no accepta la petició, el Govern de la Generalitat “prendrà decisions” i no es quedarà aturat.

En qualsevol cas, ha advertit que l’executiu espanyol haurà d’explicar quins plans té previstos sobre test, mobilitat de la ciutadania o mesures per garantir la seguretat del retorn al treball i ha assegurat que la Generalitat ja està elaborant el seu propi pla.